červiš

U Tešici prva Červišijada: Na meniju i cicvara iz Bosne

Dvorište osnovne škole u Tešici ove subote biće stecište svih koji vole i znaju da kuvaju Červiš. Prva Červišijada, odnosno takmičenje u pripremanju ovog starinskog jela od belog mesa, brašna, masti i belog luka organizuje Udruženje „Super žene” iz Tešice i ovo je svojevrsna manifestacija koja će okupiti kako takmičare tako i gurmane.

− Červiš je predjelo koja je veoma kalorično, ima interesantan ukus i vuče tradiciju sa istoka. Neki kažu da je iz Turske, neki da je iz druge istočne zemlje, ali nije bitno. Bitno je da se to održalo kod nas i dan danas i da je nekada červiš bilo predjelo koje se pripremalo u gradskim sredinama, ali je sišlo veoma brzo i po selima i dan danas se na trpezi povodom slave ili bilo kog slavlja nađe mesto i za červiš. Imamo nagoveštaj da će u subotu biti najmanje petnaestak ekipa iz čitavog ovog dela Srbije. Očekujemo čak i dolazak jedne ekipe iz Bileće ili Trebinja, ali će oni pripremati svoju cicvaru − rekao je član organizacionog odbora Dragan Ristić.

Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za podne, dok će u 13 časova biti oglašen početak pripremanja červiša. Nakon sat vremena žiri će odraditi svoj posao, a zatim će biti upriličena i degustacija.

Manifestaciju prati kulturno-umetnički program i takmičenje nazdravičara, a pre početka „Červišijade” biće održan performans „Za život bez nasilja”.

Pokrovitelj Prve červišijade u Tešici je Skupština opštine Aleksinac, a suorganizatori su Centar za kulturu i umetnost Aleksinac, biblioteka „Vuk Karadžić”, Osnovna škola „Aca Sinadinović” i Mesna zajednica Tešica.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fourteen + nineteen =