Biljana Đokić i Sem Fabrici

U subotu akcija „Natusa”: „Nikad nije kasno”

„Nikad nije kasno” naziv je humanitarne akcije koju će Poliklinika „Natus” sprovesti u subotu, 12. oktobra, u cilju prevencije karidovaskularnih oboljenja. Akcija će se odvijati na prostoru ispred Doma kulture, od 9:30, gde će građani moći besplatno da provere nivo šećera u krvi, krvni pritisak, a radiće se i saturacija krvi kiseonikom. U prostorijama poliklinike obavljaće se kardiološki pregledi uz određeni popust, poručuju organizatori akcije.

‒ U subotu ću ja u poliklinici raditi preglede krvnih sudova vrata, a u ponedeljak će se obavljati kompletan pregled kardiologa, krvnog pritiska, ultrazvuk srca, eventualno prepisivanje terapije ukoliko se naiđe na neke probleme – kaže dr Biljana Đokić. 

U našoj zemlji kao i svim zemljama Evrope zabeležen je visok stepen oboljevanja od kardiovaskularnih oboljenja, podseća naša sagovornica, zato je veoma važno obaviti preventivne preglede.

‒ Zahvaćena je zaista ogromna populacija i tu su rizici oboljevanja genetske predispozicije, stil života, pušenje, način ishrane, dijabetes, neregulisana povišena masnoća u krvi – dodaje dr Đokić. 

I pored visokog procenta zastupljenosti oboljenja srca, naše stanovništvo baš i nema preveliku zdravstvenu disciplinu, zato je vrlo bitno stalno ponavljati koji su to simptomi koje ni u kom slučaju ne smemo ignorisati.

‒ Što se tiče krvnih sudova vrata i glave, to jest mozga i prevencije šloga, tu su simptomi vrtoglavica, neuobičajene glavobolje, zamućenje vida, neke dvostruke slike… Što se tiče na primer infarkta, tu su prvo prisutni bolovi u grudnom košu, pojačano zamaranje tokom dužeg hodanja, ubrzan puls više nego uobičajeno. I što se tiče problema sa nogama, to su bolovi koji se javljaju u potkolenicama, u mišićima potkolenica posle dužeg hodanja, to jest može da bude i do 100 metara i duže – napominje naša sagovornica. 

Slične akcije održane ranije izazvale su veliko interesovanje građana, pa se i ovoga puta očekuje veliki odziv.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × 2 =