U sinoćnom nevremenu stradala pojedina sela

U više navrata jako nevreme praćeno gradom pogodilo je sinoć i noćas delove opštine Aleksinac. Opšti je utisak da je protivgradna odbrana odradila dosta dobro svoj posao pa prema podacima sa terena, izbegnuto je masovno stradanje useva na velikim površinama. Sitan grad kroz kišu padao je pretežno u centralnom i podjastrebačkom delu opštine, sa mestimično jačim udarima u pojedinim naseljima ili delovima katastarskih opštinama.

Prema informacijama dobijenih od poljoprivrednika sa kojima smo kontaktirali, najviše štete grad je načinio na usevima u atarima Moravca i Aleksinačkog Bujmira. U delu moravačkog atara šteta od grada veličine jajeta koji je padao desetak minuta je na kupusu stopostotna, dok je na strnim usevima od 30 do 40%. Ovom prilikom usevi kukuruza nisu mnogo štetili. Ovaj oblak je desetkovao useve i u delu atara Aleksinačkog Bujmira, gde je prema podacima sa terena najviše stradalo voće.

Prema podacima o količini padavina Republičkog hidrometeorološkog zavoda, prema svemu sudeći, centara nevremena je prošao sredinom opštine, odnosno pratio je Moravu. Najviši nivo padavina je izmeren jutros na mernom mestu u Glogovici gde je zabeleženo 27 litra vode po metru kvadratnom, a zatim sledi Moravac sa skoro 21 litrom kiše. Na rubnim područjima opštine je palo skoro tri puta manje kiše, pa je tako u podbukovičkom delu, u Mozgovu izmereno 10, 8 litara po kvadratu, a u podjastrebačkom na mernom mestu u Porodinu 11,5 litara.

Nadležni u Opštinskoj upravi, službe za poljoprivredu, na teren će izaći za dan dva kada će se pokazati sva oštećenja na usevima , tada konstantovati štetu koju je jučerašnje nevreme načinilo i odlučiti koje će mere preduzeti.

Jedan komentar

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen + nine =