Skupština opštine Aleksinac

U Aleksincu: Novi izbori – manje odbornika

Iako je predizborna, posebno, internet kampanja u Aleksincu krenula znatno pre zvaničnog raspisivanja izbora, političarima na lokalu od juče je dato i zeleno svetlo za ulazak u predizbornu trku. Predsednica Skupštine Maja Gojković izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština raspisala je za 26. april.

Ono što će, po svemu sudeći, ovogodišnje izbore učiniti neizvesnim i na lokalu, jesu nedavne izmene zakona i smanjenje cenzusa sa dosadašnjih pet, na tri odsto.

Pojedini analitičari ocenjuju da će ove izmene omogućiti većem broju stranaka i kandidata da uđu u lokalne skupštine, ali i da mogu dovesti do političke nestabilnosti i jačih pritisaka na „male” kandidate.

Druga činjenica koja će dati veći značaj trci za odbornička mesta, a možda će dovesti i do unutarpartijskih trvenja, jeste to da po izmenama Statuta opštine Aleksinac, koji je usvojen prošle godine, aleksinački parlament više neće imati 55 odbornika, nego čak 14 manje, odnosno 41. Takođe, biće i zanimljivija borba partija za mesto u opštinskoj vladi. U novom sazivu Opštinskog veća će sedeti dva člana manje. Pored predsednika opštine i njegovog zamenika, koji je član po funkciji, u veću će biti još sedam članova. Sve ove izmene donete su, podsećamo, u skladu sa brojem stanovnika opštine prema poslednjem popisu.

Ko će sa kim u koaliciju na lokalu, ko će biti kandidati za predsednika opštine i ko će se naći na izbornim listama kandidata za sada je još u domenu spekulacija.

Naslovna fotografija: Iz arhive 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

11 − 5 =