Skupština opštine Aleksinac

У Алексинцу: Нови избори – мање одборника

Иако је предизборна, посебно, интернет кампања у Алексинцу кренула знатно пре званичног расписивања избора, политичарима на локалу од јуче је дато и зелено светло за улазак у предизборну трку. Председница Скупштине Маја Гојковић изборе за одборнике скупштина градова и скупштина општина расписала је за 26. април.

Оно што ће, по свему судећи, овогодишње изборе учинити неизвесним и на локалу, јесу недавне измене закона и смањење цензуса са досадашњих пет, на три одсто.

Поједини аналитичари оцењују да ће ове измене омогућити већем броју странака и кандидата да уђу у локалне скупштине, али и да могу довести до политичке нестабилности и јачих притисака на „мале” кандидате.

Друга чињеница која ће дати већи значај трци за одборничка места, а можда ће довести и до унутарпартијских трвења, јесте то да по изменама Статута општине Алексинац, који је усвојен прошле године, алексиначки парламент више неће имати 55 одборника, него чак 14 мање, односно 41. Такође, биће и занимљивија борба партија за место у општинској влади. У новом сазиву Општинског већа ће седети два члана мање. Поред председника општине и његовог заменика, који је члан по функцији, у већу ће бити још седам чланова. Све ове измене донете су, подсећамо, у складу са бројем становника општине према последњем попису.

Ко ће са ким у коалицију на локалу, ко ће бити кандидати за председника општине и ко ће се наћи на изборним листама кандидата за сада је још у домену спекулација.

Насловна фотографија: Из архиве 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 5 =