U Aleksinačkoj gimnaziji: Tribina o reproduktivnom zdravlju

Izazovi savremenog društva sa kojima se susreću mlade generacije značajno utiču na njihovo reproduktivno zdravlje. Mediji, društvene mreže, vrščnjački pritisak i ekonomski pritisak roditelja, odnosno slabljenje uticaja porodice su samo neke od pojava koje određuju ponašanje najmlađih. Ovo je deo stavova koji su se čuli na jučerašnjoj tribini održanoj u Aleksinačkoj gimnaziji pod nazivom „Reproduktivno zdravlje mladih”.

dr Biljana Kocić
Dr Biljana Kocić

Jedan od predavača dr Biljana Kocić, profesor Medicinskog fakulteta u Nišu, napomenula je da je veoma značajno da se sprovode određeni edukacioni programi od najranijih školskih pa do studentskih dana. Ona je istakla da je najbolje sprečiti neke pojave, nego lečiti, pošto neke ne možemo ni da izlečimo.

‒ Potrebno je razgovarati i u tom uzajamnom odnosu u stvari razotkrivati slaba mesta, rizična ponašanja i, ne samo forsirati činjenice i savremena dostignuća, nego raditi na promeni rizičnih ponašanja. E tek tada u stvari mi jesmo postigli cilj kada recimo mlada osoba može partneru da nametne korišćenje kondoma pri svakom seksualnom odnosu ili ukoliko korisnik droga reši da ide na program odvikavanja od korišćenja psihoaktivnih supstanci ili će se uključiti u program smanjenja štete, da koristi isključivo svoj pribor. Sve je to značajno, sve je to mukotrpan rad ‒ ističe ovaj predavač. 

Doktorka Kocić je istakla i ulogu zdravstvenog sistema.

‒ Ako se ne poklanja dovoljno pažnje edukaciji dece i ne osnaže i ne steknu određene veštine od strane roditelja ili od strane škole, ostaje zdravstveni sistem kome se treba okrenuti. Tu su savetovalište za reproduktivno zdravlje pri domovima zdravlja na primer, ali i savetovališta za polno prenosive infekcije pri institutima i zavodima za javno zdravlje. To je njihov svakodnevni posao. 

Na jučerašnjoj tribini o reproduktivnom zdravlju mladih govorio je i dr Marko Jovanović.

dr Marko Jovanović
Dr Marko Jovanović 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 − five =