Tri statue i pet medalje za aleksinačku tradiciju

Da Aleksinčani vode računa o gastronomskoj tradiciji našeg kraja mogu da posvedoče priznanja koja su u petak pristigla sa minulog takmičenja održanog nadomak Niša. Tradicionalna gastro-turistička manifestacija „Zalogaj juga” održana je u etno kompleksu „Konstantinov konak” na Viniku.

Reč je o Međunarodnom takmičenju kulinara koji se nadmeću u spremanju jela nacionalne kuhinje, a koje organizuje Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Na ovoj manifestaciji među stotinu takmičara učešće su uzele i članice Etno udruženja „Korman” i aleksinačkog udruženja „Radinost”, a u odbranu aleksinačke tradicije rame uz rame sa njima stala je i ekipa „Đenerali”.

Pripremana su jela u kotliću i drugi nacionalni specijaliteti na tradicionalan način, na otvorenoj vatri, a nakon proglašenja pobednika za naše ekipe skor je bio odličan.

Put vitrine u Kormanu otišle su dve zlatne medalje, jedna za tradicionalnu kuhinju, a druga za kuvanje pasulja u kotliću, dok je statua „Car Konstantin” ovom etno udruženju dodeljena za očuvanje starih jela od zaborava.

Da je „Radinost” imalo najlepšu izložbu na štandu kazuje zlatna medalja koja krasi grudi članice ovog udruženja, dok statua „Car Konstantin” svedoči o vrsnom očuvanju tradicije ovog udruženja.

Ni ekipa „Đenerali” nije sišla sa Vinika bez priznanja. I oni su dobili statuu „Car Konstantin” i dve medalje za iskazano umeće u pripremanju jela u kotliću. Jedan član ekipe je spremao tradicionalnu čorbu, dok je iz kotlića drugog žiri mogao da proba aleksinačku mućkalicu.

Spremanje hrane na otvorenom je poseban deo srpske tradicije i kulture i glavni je adut juga Srbije u promociji ugostiteljsko-turističkih potencijala, ističu organizatori manifestacije.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seven + sixteen =