Три статуе и пет медаље за алексиначку традицију

Да Алексинчани воде рачуна о гастрономској традицији нашег краја могу да посведоче признања која су у петак пристигла са минулог такмичења одржаног надомак Ниша. Традиционална гастро-туристичка манифестација „Залогај југа” одржана је у етно комплексу „Константинов конак” на Винику.

Реч је о Међународном такмичењу кулинара који се надмећу у спремању јела националне кухиње, а које организује Удружење угоститељских и туристичких посленика Ниша.

На овој манифестацији међу стотину такмичара учешће су узеле и чланице Етно удружења „Корман” и алексиначког удружења „Радиност”, а у одбрану алексиначке традиције раме уз раме са њима стала је и екипа „Ђенерали”.

Припремана су јела у котлићу и други национални специјалитети на традиционалан начин, на отвореној ватри, а након проглашења победника за наше екипе скор је био одличан.

Пут витрине у Корману отишле су две златне медаље, једна за традиционалну кухињу, а друга за кување пасуља у котлићу, док је статуа „Цар Константин” овом етно удружењу додељена за очување старих јела од заборава.

Да је „Радиност” имало најлепшу изложбу на штанду казује златна медаља која краси груди чланице овог удружења, док статуа „Цар Константин” сведочи о врсном очувању традиције овог удружења.

Ни екипа „Ђенерали” није сишла са Виника без признања. И они су добили статуу „Цар Константин” и две медаље за исказано умеће у припремању јела у котлићу. Један члан екипе је спремао традиционалну чорбу, док је из котлића другог жири могао да проба алексиначку мућкалицу.

Спремање хране на отвореном је посебан део српске традиције и културе и главни је адут југа Србије у промоцији угоститељско-туристичких потенцијала, истичу организатори манифестације.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × one =