Svet grafičkog dizajna kroz teoriju i praksu

U Galeriji 2 Centra za kulturu i umetnost juče je održana jednodnevna dvočasovna radionica grafičkog dizajna pod sloganom „Budi kreativanˮ, koju su vodile vanredni profesor Anita Milić i asistent Miljana Radenković, predavači Fakulteta umetnosti u Nišu.

Likovna radionica je okupila sve zainteresovane mlade ljude, koji su imali prilike da se kroz teoriju i praksu upoznaju sa grafičkim dizajnom. U praktičnom delu polaznici su imali prilike da kreiraju jedan od traženijih formi digitalne grafike ‒ ambigrame.

‒ Ambigram je kao odraz u ogledalu. Rešenje koje ima dve strane, koje bi moglo da se protumači ili jednoznačno ili višeznačno. U svakom slučaju predstavlja igru za onog ko se time bavi i time ga ističe na tržištu kao nešto što je vrlo ekscentrično i zanimljivo, samim tim ga izdvaja od ostalih znakova ‒ zaključila je Anita Milić, vanredni profesor Fakulteta umetnosti u Nišu. 

Radionica je imala za cilj da kroz igru edukuje mlade o aktuelnim trendovima u grafičkom dizajnu i približi im digitalni svet dizajna.

‒ Ova radionica je osmišljena više kao igra, kako za mlade tako i za stare, mogu i profesionalci da učestvuju, mogu i najmlađi upravo zbog načina prenošenja informacija i samog kvaliteta predavanja. Tadi se o tome, kako sam naziv radionice kaže ‘be creative’, budimo kreativni da i od elemenata koji su nam ponuđeni napravimo jedno kreativno rešenje na osnovu onog što smo čuli u toku predavanja ‒ dodala je Anita Milić.

Nešto kasnije, od 19 sati, u Art galeriji Aleksinačka publika je imala prilike da se upozna sa radovima studenata treće i četvrte godine departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu. Postavka sačinjena od kreativnih ideja digitalnog sveta nosi naziv „Do-viđenjaˮ.

‒ Izložba je nazvana ‘Do viđenja’ jer najavljuje sledeći susret sa vama. Ovo nije ‘doviđenja’ kao oproštaj, već je ‘do-viđenja’ najava za naš sledeći dolazak. Imate priliku da vidite neke trendove u grafičkom dizajnu, kako se danas rade prezentacije, vizuelni identitet i sajtovi i šta mi izučavamo na predmetu grafičke komunikacije na departmanu primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu ‒ rekla je između ostalog Anita Milić koja je otvorila ovu postavku. 

Radovi studenata biće izloženi do 24. jula.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × 2 =