Vašar

О панађуру у библиотеци, а на вашару и рибља чорба

Да велики Петровдански вашар има своју функцију и у данашње време потврђено је и на данашњој трибини „Од Петровског панађура до Алексиначког летњег фестивала”, одржаној у градској библиотеци на којој је уводничар била етнолог Братислава Идвореан Стефановић. Она је рекла да су вашари и даље актуелни и да су у тренду, само да се сада одржавају у другачијем амбијенту и да другачијим превозним средствима до њих стижемо у односу на наше претке.

‒ Људски живот и потребе остају исте тако да вашар има своју функцију и данас као што је имао и онда. Онда су ишли воловским колима, ишли су локалним друмовима, а сада идемо на други начин, имамо дигиталне комуникације. Међутим, вашар и забава, релаксација, једна нада, један бег у нешто радосно чини ми се да остаје иста. Да је била таква на панађуру, а да се трудимо барем да себи приуштимо и дан-данас тако нешто – рекла је Идвореан Стефановић. 

Biblioteka-tribina-panadjur

Према неким подацима, панађури или вашари су се у алексиначком крају установили још давне 1839, најпре у Делиграду. У Алексинцу је први вашар и то тродневни одржан 1865. године, 29. и 30. јуна и 1. јула по старом календару. Одржавани су у Палилули, а по њима је место и данас задржало назив Вашариште.

Крајем прошлог века вашар је у Алексинцу одржаван у главној улици, последњих година тезге и вашарска роба селе се у улице поред и испод Зелене пијаце, а од ове године први пут се вашар одржава на другом крају, у улици иза стадиона.

Kuvanje-riblje-čorbe
У току је такмичење у кувању рибље чорбе

Паралелно са Петровданским вашаром у Алексинцу се одржава и манифестација „На Морави воденица стара”. Данас ће посетиоци имати прилике да прате такмичење у кувању рибље чорбе и припрему традиционалних јела (од 16 сати), а свакако и да дегустирају припремљену храну. У наставку ће бити одржан вечерњи концерт на платоу Дома културе (21 сат), а наступају „Веселе машине”, музичари који изводе песме некадашњих „Рокера с Мораву”.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine + one =