Sto evra napravili veliku gužvu

Ovih dana najugroženije stanovništvo Srbije dobilo je nekoliko novčanih uplata od strane države, pa su šalteri Poštanske štedionice i Pošte opsednuti velikim brojem građana koji žele da podignu svoja primanja, bilo da je to redovna socijalna pomoć, koja je juče uplaćena, ili pak pomoć od 100 evra, čija isplata je danas počela.

Da se radi o velikim gužvama pokazuju i redovi koji su u seoskim poštama stvoreni, a među građanima koji su tamo čekali ima značajan broj onih koji žive u Aleksincu i Žitkovcu. Smatrajući da će pre doći do tog novca odlučili su se za odlazak u seosku sredinu. Postavlja se pitanje da li je baš svima koji su danas čekali novac trenutno neophodan ili su ta svoja primanja mogli da podignu i narednih dana.

Prodavci tehničke robe sa kojima smo razgovarali kažu da je ovih dana povećana gužva i u njihovim prodajnim objektima i da je sve više kupaca. Nejasno je da li na takvu potražnju imaju uticaj državna pomoć i ostala primanja koja iz budžeta isplaćena ovih dana, ili je pak u pitanju povratak kupaca starijeg životnog doba kojima je u protekla dva meseca bilo ograničeno kretanje. Očito da su penzioneri za vreme vanrednog stanja uspeli da uštede i neki određeni novac.

Isplata od 100 evra za više od 150.000 korisnika u Srbiji novčane socijalne pomoći počela je jutros u banci Poštanska štedionica i samo danas u svih 185 ekspozitura i šaltera ove banke radno vreme je produženo do 18 časova.

Po novac, umesto korisnika ove pomoći, mogu da dođu i ovlašćena lica sa jednokratnim ovlašćenjem koje važi kako za penzionere, tako i za primaoce novčano-socijalne pomoći. Ovlašćenje može biti napisano i rukom, s tim što mora da sadrži sve neophodne podatke koje propisala Narodna banka Srbije. Na sajtu Centralne banke i banke Poštanska štedionica mogu se naći primeri ovlašćenja.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

8 − 4 =