Локални избори: Две листе потврђене, у припреми неколико нових

Изборне листе за предстојеће локалне изборе подносиће се најкасније до 5. јуна. До сада су за избор одборника у Скупштини општине Алексинац потврђене две листе. У надметању за поверење грађана, када су у питању места у локалном парламенту, под редним бројем један наћи ће се коалициона изборна листа напредњака („Александар Вучић – За нашу децу”), а под два коалиција коју предводе алексиначки социјалисти („Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија – Драган Марковић Палма”).

Највероватније грађанима наше општине биће понуђенo још неколико изборних листи. Колико ће их бити и ко ће све изаћи на изборе јасније ће бити наредних дана.

На локалним алексиначким изборима учествоваће и Демократска странка Србије, што није изненађење пошто је званични став ове политичке опције да се крене у изборну трку на свим нивоима. Лидер ДСС у Алексинцу и један од најагилнијих опозиционих одборника у досадашњем сазиву општинског парламента Иван Димић каже да још није одлучено да ли самостално излазе на локалне изборе или у коалицији. Сигурно да на коалицине партнере из претходног изборног циклуса не могу да рачунају Демократску странку, пошто је она остала код одлуке о бојкоту.

 

Сигурни учесник избора за одборнике у алексиначкој скупштини је и Странка Руса Србије коју у Алексинцу предводи Светомир Милановић, иначе одборник у актуелном сазиву локалног парламента. По његовим речима, странка самостално учествује и ако је било одређених преговора око евентуалне коалиције. Она ће поверење грађана тражити као партија мањина и са изборном листом од 14 кандидата.

На локалним изборима у Алексинцу највероватније ће се појавити и Уједињена сељачка странка. Члан Главног одбора странке Момчило Атанасковић каже да ће се до краја седмице одлучити да ли ће изборна листа бити самостална или коалициона, пошто су разговори у току. Он се пожалио на отежано прикупљање потписа подршке за кандидатуре, пошто су ретке месне канцеларије на подручју општине Алексинац где би се евентуално могли оверавати потписи. Зато грађани морају да изгубе доста времена при доласку у зграду Општине ради подршке кандидатурама одређене политичке опције. И у овом случају изборна листа неће бити са максималним бројем кандидата.

За сада се не зна да ли ће овогодишњи избори за одборнике у Скупштини општине Алексинац проћи без радикала, што би било велико изненађење. Председник Општинског одбора Српске радикалне странке у Алексинцу Горан Илић нам је казао да још није одлучено да ли ће да поднесу листу за локалне изборе и да ће ситуација бити јаснија највероватније крајем недеље.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine + fourteen =