Sednica SO: Usvojen budžet za 2020. godinu

Odbornici Skupštine Opštine Aleksinac su na današnjoj sednici usvojili budžet za narednu, 2020. godinu, kojim se predviđaju prihodi slični prošlogodišnjim, tačnije umanjeni za 1%. Tekući prihodi i primanja, odnosno direktni prihodi budžeta biće 1.268.960.500 dinara. U budžetu će biti planirani i prihodi korisnika, odnosno prihodi institucija, od 24.470.000 dinara, kao i preneta sredstava budžeta iz prethodnih godina u iznosu od 152.656.394 dinara. Kada se sve ovo sabere, planirani budžet opštine Aleksinac za sledeću godinu iznosi nešto viši od milijardu i 446 miliona dinara.

Kada je reč o prihodima, kako je obrazložio predlagač budžeta, najviše će ih biti od poreza na zarade i drugih poreskih obaveza, blizu 671 milion dinara, a zatim od transfera, odnosno iz republičkog budžeta, skoro pola milijarde dinara. Izraženi u procentima, poreski prihodi činili bi nešto manje od 49%, a transferi sa nivoa republičke vlasti nešto više od 36% ukupnih budžetskih sredstava. Pošto je budžet uravnotežen, kada su u pitanju prihodi i rashodi, to znači da će se trošiti onoliko novca koliko ga bude u opštinskoj kasi. Stanković je rekao da postoje određene obaveze koje se po zakonu moraju finansirati iz opštinskih sredstava i kada se to učini onda ne ostaje mnogo za investiranje onoga što bi lokalna samouprava želela. Kao najvažnije investicije u narednoj godini naveo je nekoliko njih.

̶ Planirana su sredstva za sanaciju odrona u mikronaselju, koje se odlaže nekoliko godina, zbog promene na terenu i potrebe izrade novog projekta. Zatim su planirane rekonstrukcije domova kulture u Tešici, Grejaču, Draževcu, Radevcu i Kraljevu, a predviđene su i fekalne kanalizacije u nekoliko ulica i sanacija putnog objekta, mosta na Turiji u Bankovcu i sanacija dela opštinskog puta Žitkovac – Vitkovac – rekao je Stanković. 

Govoreći o rashodima, predsednik Stanković je apostrofirao i opredeljenje da se značajna sredstva, skoro trećina budžeta, izdvaja za najmlađe, odnosno za njihovo predškolsko i školsko obrazovanje.

̶ Kada pogledamo kakva su izdvajanja iz budžeta za zarade, održavanje i materijalne troškove, predškolsko je prisutno sa 198 miliona 225 hiljada, osnovnoškolsko obrazovanje sa skoro 130 miliona, srednjoškolsko obrazovanje sa 72 miliona, što suma sumarum daje broj od nekih 400 miliona dinara koja namenski idu ka sektoru obrazovanja – istakao je predlagač budžeta. 

Stanković je napomenuo i da će se na budžet za narednu godinu odraziti velika investiciona aktivnost u ovoj godini i da će neke započete radove budžet morati da isrpati i sledeće godine.

̶ Mi pratimo i veliku investiciju Vodovoda, rekosntrukciju Bresja, gde je sama investicija izašla iz okvira kreditnog novca, odnosno mogućnosti da Vodovod može da isprati tu ukupnu investiciju koja je završena. Mi naredne godine, recimo, imamo predviđenu subvenciju za Vodovod od 13 i po miliona za tu namenu, nismo morali, ali smo se tako dogovorili. Zatim imamo Poljoprivrednu školu, gde ćemo izdvojiti 18 miliona za završetak objekta i imamo jednu subvenciju ka Javnom preduzeću za puteve, a odnosi se na nabavku teretnog vozilo. To je otprilike preko 70 miliona dinara – istakao je Stanković. 

Značajni deo rashodovne strane, kako je predlagač budžeta Stanković rekao je i sektor održavanja u oblasti komunalne delatnosti i putne mreže i za ove namene se iz budžeta izdvaja skoro 235 miliona dinara. Za održavanje i popravku puteva opredeljeno je 146 miliona, a za komunalno uređenje 88 miliona dinara. Povećani su rashodi za zaposlene, pre svega zbog rasta plata u javnom sektoru, pa će iz budžeta biti izdvojeno 336 miliona dinara ili 24% ukupnih rashoda.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 − twelve =