Седница СО: Усвојен буџет за 2020. годину

Одборници Скупштине Општине Алексинац су на данашњој седници усвојили буџет за наредну, 2020. годину, којим се предвиђају приходи слични прошлогодишњим, тачније умањени за 1%. Текући приходи и примања, односно директни приходи буџета биће 1.268.960.500 динара. У буџету ће бити планирани и приходи корисника, односно приходи институција, од 24.470.000 динара, као и пренета средстава буџета из претходних година у износу од 152.656.394 динара. Када се све ово сабере, планирани буџет општине Алексинац за следећу годину износи нешто виши од милијарду и 446 милиона динара.

Када је реч о приходима, како је образложио предлагач буџета, највише ће их бити од пореза на зараде и других пореских обавеза, близу 671 милион динара, а затим од трансфера, односно из републичког буџета, скоро пола милијарде динара. Изражени у процентима, порески приходи чинили би нешто мање од 49%, а трансфери са нивоа републичке власти нешто више од 36% укупних буџетских средстава. Пошто је буџет уравнотежен, када су у питању приходи и расходи, то значи да ће се трошити онолико новца колико га буде у општинској каси. Станковић је рекао да постоје одређене обавезе које се по закону морају финансирати из општинских средстава и када се то учини онда не остаје много за инвестирање онога што би локална самоуправа желела. Као најважније инвестиције у наредној години навео је неколико њих.

̶ Планирана су средства за санацију одрона у микронасељу, које се одлаже неколико година, због промене на терену и потребе израде новог пројекта. Затим су планиране реконструкције домова културе у Тешици, Грејачу, Дражевцу, Радевцу и Краљеву, а предвиђене су и фекалне канализације у неколико улица и санација путног објекта, моста на Турији у Банковцу и санација дела општинског пута Житковац – Витковац – рекао је Станковић. 

Говорећи о расходима, председник Станковић је апострофирао и опредељење да се значајна средства, скоро трећина буџета, издваја за најмлађе, односно за њихово предшколско и школско образовање.

̶ Када погледамо каква су издвајања из буџета за зараде, одржавање и материјалне трошкове, предшколско је присутно са 198 милиона 225 хиљада, основношколско образовање са скоро 130 милиона, средњошколско образовање са 72 милиона, што сума сумарум даје број од неких 400 милиона динара која наменски иду ка сектору образовања – истакао је предлагач буџета. 

Станковић је напоменуо и да ће се на буџет за наредну годину одразити велика инвестициона активност у овој години и да ће неке започете радове буџет морати да исрпати и следеће године.

̶ Ми пратимо и велику инвестицију Водовода, рекоснтрукцију Бресја, где је сама инвестиција изашла из оквира кредитног новца, односно могућности да Водовод може да испрати ту укупну инвестицију која је завршена. Ми наредне године, рецимо, имамо предвиђену субвенцију за Водовод од 13 и по милиона за ту намену, нисмо морали, али смо се тако договорили. Затим имамо Пољопривредну школу, где ћемо издвојити 18 милиона за завршетак објекта и имамо једну субвенцију ка Јавном предузећу за путеве, а односи се на набавку теретног возило. То је отприлике преко 70 милиона динара – истакао је Станковић. 

Значајни део расходовне стране, како је предлагач буџета Станковић рекао је и сектор одржавања у области комуналне делатности и путне мреже и за ове намене се из буџета издваја скоро 235 милиона динара. За одржавање и поправку путева опредељено је 146 милиона, а за комунално уређење 88 милиона динара. Повећани су расходи за запослене, пре свега због раста плата у јавном сектору, па ће из буџета бити издвојено 336 милиона динара или 24% укупних расхода.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − 17 =