PSS Niš

Saveti poljoprivednih stručnjaka: O podršci mladima i IPARD-u

Za sve zainteresovane poljoprivrednike sa teritorije naše opštine, u organizaciji Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Niš danas je održana tribina. U sali bivšeg komiteta ovom prilikom govorilo se o Pravilniku o podsticajima i unapređenju kvaliteta života u ruralnim područjima kroz podršku mladim poljoprivrednicima.

− Ovo je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za mlade poljoprivredne proizvođače i on se završava 31. decembra. Podsticaji se utvrđuju u visini od 75% od vrednosti prihvatljivih investicija umanjeni za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost. Najviši ukupan iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari je milion i po dinara po poljoprivrednom proizvođaču, a uslovi po ovom programu su pre svega da je gazdinstvo registrovano od 1. januara 2018. godine, da je podnosilac zahteva na dan podnošenja zahteva navršio 18 godina ili da u godini u kojoj podnosi zahtev ima navršenih najviše 40 godina života. Još jedan bitan uslov je da nije bio korisnik podsticajnih sredstava u ranijem periodu − rekla je Suzana Rašić, savetodavac u PSSS Niš. 

Na današnjoj tribini jedna od tema bila je IPARD podsticaji za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. IPARD fondovi se odnose na veće poljoprivredne proizvođače i značajni su u toj meri što ti proizvođači ne mogu da konkurišu kod nacionalnih fondova. Oni isključivo konkurišu kod IPARD fondova, tako da postoji ta granica između registrovanih gazdinstava koji mogu da konkurišu mimo IPARD-a i onih velikih koji ne mogu da konkurišu.

Na kraju, dotakli su se i Pravilnika o malim količinama primarnih proizvoda koji služe za snabdevanje potrošača u području za obavljanje tih delatnosti kao i odstupanja koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog porekla. O ovim temama govorili su savetodavci u PSSS Niš, Gordana Cvetković i Dušan Stojanović.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 + fourteen =