PSS Niš

Савети пољоприведних стручњака: О подршци младима и ИПАРД-у

За све заинтересоване пољопривреднике са територије наше општине, у организацији Пољопривредно саветодавне и стручне службе Ниш данас је одржана трибина. У сали бившег комитета овом приликом говорило се о Правилнику о подстицајима и унапређењу квалитета живота у руралним подручјима кроз подршку младим пољопривредницима.

− Ово је конкурс за доделу бесповратних средстава за младе пољопривредне произвођаче и он се завршава 31. децембра. Подстицаји се утврђују у висини од 75% од вредности прихватљивих инвестиција умањени за износ средстава на име пореза на додату вредност. Највиши укупан износ подстицаја који корисник може да оствари је милион и по динара по пољопривредном произвођачу, а услови по овом програму су пре свега да је газдинство регистровано од 1. јануара 2018. године, да је подносилац захтева на дан подношења захтева навршио 18 година или да у години у којој подноси захтев има навршених највише 40 година живота. Још један битан услов је да није био корисник подстицајних средстава у ранијем периоду − рекла је Сузана Рашић, саветодавац у ПССС Ниш. 

На данашњој трибини једна од тема била је ИПАРД подстицаји за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава. ИПАРД фондови се односе на веће пољопривредне произвођаче и значајни су у тој мери што ти произвођачи не могу да конкуришу код националних фондова. Они искључиво конкуришу код ИПАРД фондова, тако да постоји та граница између регистрованих газдинстава који могу да конкуришу мимо ИПАРД-а и оних великих који не могу да конкуришу.

На крају, дотакли су се и Правилника о малим количинама примарних производа који служе за снабдевање потрошача у подручју за обављање тих делатности као и одступања која се односе на мале субјекте у пословању храном животињског порекла. О овим темама говорили су саветодавци у ПССС Ниш, Гордана Цветковић и Душан Стојановић.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − four =