Savet za zdravlje

Savet za zdravlje: Mladima bazen, starima bolja zdravstvena nega

Lokalni Savet za zdravlje je na današnjoj sednici usvojio godišnji plan javnog zdravlja ovdašnje lokalne samouprave za 2020. godinu. Plan se sastoji iz četiri oblasti, prevencije i kontrole zaraznih i nezaraznih bolesti, podrške razvoju pristupačne i kvalitetne zdravstvene zaštite, razvoj i edukacija ljudskih resursa u oblasti javnog zdravlja i poboljšanje uslova i načina života građana u ovdašnjim sredinama. Imajući u vidu zabrinjavajuće rezultate kod sistematskih pregleda najmlađih, Savet je doneo odluku da se lokalnom parlamentu i predsedniku opštine uputi zahtev za pokretanje aktivnosti na izgradnji zatvorenog gradskog bazena.

Savet je doneo odluku i da opština Aleksinac aktivnije učestvuje na konkursima preko kojih se odobravaju sredstva za finansiranje projekata na poboljšanju zdravstvene zaštite, naročito najugroženijih grupa stanovništva. Da su podaci zabrinjavajući pokazuje i evidencija Centralnog registra osiguranika u kojem se nalazi 12.208 građana sa područja opštine Aleksinac starosti preko 65 godina. Ovo nije konačna brojka pošto u ovoj evidenciji nema inostranih penzionera koji žive na području opštine, kao i jedan broj starih osoba koje nisu obuhvaćene zdravstvenim osiguranjem.

Eventualnim projektima bi se ublažile posledice smanjenja broja stanovnika. Lokalnim zajednicama zdravstveno osoblje se dodeljuje na osnovu broja stanovnika, a ne broja pružanih usluga i razuđenosti teritorije, pa opština Aleksinac, sa procenjenim stanovništvom ispod 50 hiljada i velikom teritorijom koja se deli na 72 naselja, nije uvek u mogućnosti da na najkvalitetniji način organizuje zdravstvenu zaštitu na celom području.

Savet za zdravlje

Savet će, u okviru plana za narednu godinu, svoje aktivnosti posebno usmeriti na rad sa mladima, pre svega srednjoškolcima, kako bi se kod ove populacije razvila svest o nophodnosti preventivnih pregleda, naročito kada je reč o polnim i zaraznim bolestima.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 − 5 =