Savet

Savet za saobraćaj: Priprema se teren za pauka

Članovi Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima opštine Aleksinac su na današnjoj sednici podržali Nacrt odluke o upravljanju javnim parkiralištima koja će se naći i na sednici opštinskog parlamenta. Ovaj dokument je pravni osnov da se započne uređenje organizovanog parkiranja i formiranje parking službe, koja će naplaćivati parkiranje i uklanjati nepropisno parkirana i havarisana vozila sa javnih površina. Konačnu reč o ovoj odluci, sa predloženim dopunama od strane Saveta, daće odbornici Skupštine opštine na sednici koja će se održati do kraja meseca.

Savet je na današnjem zasedanju upoznat i sa odgovorom Javnog preduzeća „Putevi Srbije” na zahtev za rešavanje problema saobraćajnih nezgoda koje se događaju na državnim putevima. Aleksinački Savet je kao takve prepoznao deonicu puta Žitkovac – Aleksinac i deonicu državnog puta kroz selo Moravac. „Putevi Srbije” u dopisu kažu da za ovu godinu nisu planirane takve aktivnosti na ovim deonicama i da nisu obezbeđena finansijska sredstva. Ovo državno preduzeće još ističe da će aleksinački zahtev razmotriti kod narednog planiranja izrade projekta za unapređenje bezbednosti saobraćaja. Savet je odlučio da uputi zahtev „Putevima Srbije” da se ovdašnjim stručnim službama dozvoli izrada analize saobraćaja sa predlogom mera za pomenute lokacije i ista bi se uputila na realizaciju upravljaču puta.

Krivina
Deo puta Žitkovac-Aleksinac rizična deonica

Članovi Saveta razmotrili su i dve inicijative građana za unapređenje bezbednosti saobraćaja u njihovim sredinama. Grupa građana Mesne zajednice Glogovica ukazala je na bahato postupanje vozača, pre svega motociklista, koji nesavesnom vožnjom u blizini škole, ugrožavaju bezbednost dece i ostalih učesnika u saobraćaju. Oni tvrde da se tu održavaju trke motorima i traže postavljanje ležćih policajaca, kao i veće prisustvo saobraćajne policije. Predstavnik Policijske stanice je rekao da su već preduzete mere povećanja bezbednosti saobraćaja u tom delu naselja i da su usledile prve sankcije za neodgovorne. Drugi zahtev meštana za postavljanje ležećeg policajca Savet nije mogao da usliši zbog nedostatka finansijskih sredstava, ali je predložio da se ona obezbede rebalansom budžeta. U slučaju da to nije moguće problem bi se rešio u narednoj godini kada bi se uradilo uređenje zone škole.

Na zahtev građanina Dragana Brzakovića da se u ulici Prvomajskoj u Aleksincu ukloni bedem sa donje strane ulice, kao i betonske rampe, Savet nije mogao da odgovori pozitivno, jer se izjasnio kao nenadležan.

Članovi Saveta pozitivno su odgovorili na zahtev Centra za kulturu i umetnost da se 19. septembra, zbog održavanja manifestacije „Izađi mi na teglu”, zatvori za saobraćaj deo ulice Momčila Popovića od 8 do 20 časova.

Savet je odlučio i da se prijavi na konkurs Agencije za bezbednost saobraćaja za održavanje predstave „Pažljivko” u lokalnim samoupravama. Pre toga, Savet će svim prvacima u opštini podeliti fluorescentne prsluke.

Ovo opštinsko telo za bezbednost saobraćaja je na današnjoj sednici upoznato i sa izveštajem o stanju bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji opštine Aleksinac u prvih šest meseci ove godine. U ovom periodu dogodilo se 97 saobraćajnih nezgoda što je za 6,6% više u odnosu na isti period lane. U prvih šest meseci na putevima u našoj opštini život je izgubila jedna osoba, a sedmoro njih je dobilo teške telesne povrede, dok je četrdesetoro njih sa lakšim povredama. Ukupan broj stradalih lica u prvoj polovini 2019. povećan je za 14% u odnosu na isti period prošle godine.

 

Jedan komentar

  1. Aleksinac zasluzuje red u saobracaju. Pauk je pravo resenje, jer ce dosta da zasvrbi dzep neodgovornih vozaca, a ujedno ce od dobijenog novca moci da se poboljsa infrastruktura lokalnih ulica i zidanje novih parkinga.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 − 9 =