Savet

Савет за саобраћај: Припрема се терен за паука

Чланови Савета за безбедност саобраћаја на путевима општине Алексинац су на данашњој седници подржали Нацрт одлуке о управљању јавним паркиралиштима која ће се наћи и на седници општинског парламента. Овај документ је правни основ да се започне уређење организованог паркирања и формирање паркинг службе, која ће наплаћивати паркирање и уклањати непрописно паркирана и хаварисана возила са јавних површина. Коначну реч о овој одлуци, са предложеним допунама од стране Савета, даће одборници Скупштине општине на седници која ће се одржати до краја месеца.

Савет је на данашњем заседању упознат и са одговором Јавног предузећа „Путеви Србије” на захтев за решавање проблема саобраћајних незгода које се догађају на државним путевима. Алексиначки Савет је као такве препознао деоницу пута Житковац – Алексинац и деоницу државног пута кроз село Моравац. „Путеви Србије” у допису кажу да за ову годину нису планиране такве активности на овим деоницама и да нису обезбеђена финансијска средства. Ово државно предузеће још истиче да ће алексиначки захтев размотрити код наредног планирања израде пројекта за унапређење безбедности саобраћаја. Савет је одлучио да упути захтев „Путевима Србије” да се овдашњим стручним службама дозволи израда анализе саобраћаја са предлогом мера за поменуте локације и иста би се упутила на реализацију управљачу пута.

Krivina
Део пута Житковац-Алексинац ризична деоница

Чланови Савета размотрили су и две иницијативе грађана за унапређење безбедности саобраћаја у њиховим срединама. Група грађана Месне заједнице Глоговица указала је на бахато поступање возача, пре свега мотоциклиста, који несавесном вожњом у близини школе, угрожавају безбедност деце и осталих учесника у саобраћају. Они тврде да се ту одржавају трке моторима и траже постављање лежћих полицајаца, као и веће присуство саобраћајне полиције. Представник Полицијске станице је рекао да су већ предузете мере повећања безбедности саобраћаја у том делу насеља и да су уследиле прве санкције за неодговорне. Други захтев мештана за постављање лежећег полицајца Савет није могао да услиши због недостатка финансијских средстава, али је предложио да се она обезбеде ребалансом буџета. У случају да то није могуће проблем би се решио у наредној години када би се урадило уређење зоне школе.

На захтев грађанина Драгана Брзаковића да се у улици Првомајској у Алексинцу уклони бедем са доње стране улице, као и бетонске рампе, Савет није могао да одговори позитивно, јер се изјаснио као ненадлежан.

Чланови Савета позитивно су одговорили на захтев Центра за културу и уметност да се 19. септембра, због одржавања манифестације „Изађи ми на теглу”, затвори за саобраћај део улице Момчила Поповића од 8 до 20 часова.

Савет је одлучио и да се пријави на конкурс Агенције за безбедност саобраћаја за одржавање представе „Пажљивко” у локалним самоуправама. Пре тога, Савет ће свим првацима у општини поделити флуоресцентне прслуке.

Ово општинско тело за безбедност саобраћаја је на данашњој седници упознато и са извештајем о стању безбедности саобраћаја на путевима на територији општине Алексинац у првих шест месеци ове године. У овом периоду догодило се 97 саобраћајних незгода што је за 6,6% више у односу на исти период лане. У првих шест месеци на путевима у нашој општини живот је изгубила једна особа, а седморо њих је добило тешке телесне повреде, док је четрдесеторо њих са лакшим повредама. Укупан број страдалих лица у првој половини 2019. повећан је за 14% у односу на исти период прошле године.

 

Један коментар

  1. Aleksinac zasluzuje red u saobracaju. Pauk je pravo resenje, jer ce dosta da zasvrbi dzep neodgovornih vozaca, a ujedno ce od dobijenog novca moci da se poboljsa infrastruktura lokalnih ulica i zidanje novih parkinga.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 + 10 =