„Reciklažom” do uključenja u zajednicu

Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Aleksinac danas je domaćin jedne zanimljive akcije koju sprovodi Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju Stari grad „Živimo zajedno”, a po projektu „Zajedno u reciklaži” koji je podržan od Ministartva za zaštitu životne sredine.

Projektom je predviđeno da udruženje „Živimo zajedno” donira reciklažni materijal (kante i kutije za PET ambalažu, papir i limenke, kaveze za ambalažu, prese za PET ambalažu…) udruženjima koja se brinu o osobama sa smetnjama u razvoju u Aleksincu, Kruševcu, Nišu, Leskovcu i Pirotu, sa ciljem da udruženja i lokalno stanovništvo motiviše da se uključe u aktivnosti zaštite životne sredine, i što je najvažnije, da se osobe sa smetnjama u razvoju kroz razne reciklažne akcijeuključe u aktivnosti zajednice čime će se poboljšati vidljivost ove ugrožene grupe.

U prostorijama Društva MNRL danas je održano predavanje o značaju reciklaže i očuvanja životne sredine, a nakon toga je održana akcija čišćenja i postavljanja kaveza za prikupljanje ambalaže.

−Cilj ovih aktivnosti je da se naši korisnici što više osamostale, kako bi mogli samostalno da deluju u lokalnoj sredini i kako bi se kao krajnji cilj uposlili i bili društveno korisni. Jedan od planova u ovoj godini je bio upravo projekat sa udruženjem iz Beograda koje je u okviru svojih programskih projektnih aktivnosti u projektu „Zelena ekologija” nama doniralo dva kontejnera za reciklažu plastične ambalaže, gde će naši korisnici biti radno angažovani u smislu da se bave sakupljanjem plastične ambalaže, odvajanjem čepova, baliranjem flaša , a u svrhu prikupljanja članarine i donacija za rad našeg udruženja. To bi bio jedan njihov aktivni zajednički dinar koji bi smo koristili u svrhu potrebe korisnika u okviru naših redovnih programskih aktivnosti − rekla je Suzana Stefanović, sekretar Društva za pomoć MNRL

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, ove godine su Društvu za pomoć MNRL izostale mnoge programske akktinnosti i projekti, pa samim tim mi nemaju dovonjo finansijskih sredstva za nesmetano funkcionisanje. Kako ističu u ovom udruženju, sredstva prikupljena na ovaj način biće im od značaja za izmirivanje materijalnih troškova tokom radne godine.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen − seven =