„Рециклажом” до укључења у заједницу

Друштво за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Алексинац данас је домаћин једне занимљиве акције коју спроводи Удружење за помоћ особама са сметњама у развоју Стари град „Живимо заједно”, а по пројекту „Заједно у рециклажи” који је подржан од Министартва за заштиту животне средине.

Пројектом је предвиђено да удружење „Живимо заједно” донира рециклажни материјал (канте и кутије за ПЕТ амбалажу, папир и лименке, кавезе за амбалажу, пресе за ПЕТ амбалажу…) удружењима која се брину о особама са сметњама у развоју у Алексинцу, Крушевцу, Нишу, Лесковцу и Пироту, са циљем да удружења и локално становништво мотивише да се укључе у активности заштите животне средине, и што је најважније, да се особе са сметњама у развоју кроз разне рециклажне акцијеукључе у активности заједнице чиме ће се побољшати видљивост ове угрожене групе.

У просторијама Друштва МНРЛ данас је одржано предавање о значају рециклаже и очувања животне средине, а након тога је одржана акција чишћења и постављања кавеза за прикупљање амбалаже.

−Циљ ових активности је да се наши корисници што више осамостале, како би могли самостално да делују у локалној средини и како би се као крајњи циљ упослили и били друштвено корисни. Један од планова у овој години је био управо пројекат са удружењем из Београда које је у оквиру својих програмских пројектних активности у пројекту „Зелена екологија” нама донирало два контејнера за рециклажу пластичне амбалаже, где ће наши корисници бити радно ангажовани у смислу да се баве сакупљањем пластичне амбалаже, одвајањем чепова, балирањем флаша , а у сврху прикупљања чланарине и донација за рад нашег удружења. То би био један њихов активни заједнички динар који би смо користили у сврху потребе корисника у оквиру наших редовних програмских активности − рекла је Сузана Стефановић, секретар Друштва за помоћ МНРЛ

С обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију, ове године су Друштву за помоћ МНРЛ изостале многе програмске акктинности и пројекти, па самим тим ми немају довоњо финансијских средства за несметано функционисање. Како истичу у овом удружењу, средства прикупљена на овај начин биће им од значаја за измиривање материјалних трошкова током радне године.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 + 20 =