Kupine

Proizvodnja kupina: Bolje biti nadničar, nego voćar

Proizvođači kupina na području Ražnja i ove godine nemaju sreće kada je u pitanju cena, a i vremenski uslovi im ne idu na ruku. Obilna kiša koja je padala krajem prošle sedmice doprinela je opadanju zrele kupine, naročito sorte „čačanska bestrna”, koja je još uvek najzastupljenija u ovom kraju. Trenutna otkupna cena „čačanke” je svega 40 dinara za kilogram, a sorta „loh nes” ima nešto bolju cenu od 50 dinara.

Predsednik Udruženja voćara i vinogradara „Ražanj” Bratislav Milosavljević kaže da su stručnjaci izračunali da je proizvodna cena kilograma kupine 53 dinara, tako da su sadašnje otkupne cene čist gubitak. On navodi svoj primer da on, žena i sin dnevno naberu u svom zasadu kupinu u vrednosti tri dnevnice.

Po toj računici ispada da je bolje biti „nadničar” nego proizvođač jer bi ste toliko zaradili u nadnicu i ne biste imali troškove obrade, đubrenja i zaštite zasada. Jedan broj voćara već smanjuje površine pod kupinu, a pojedini kupinjaci ove godine ostaće neobrani.

Niska otkupna cena voćare u Ražnju muči već nekoliko godina, što će se odraziti i na budućnost kupine u ovom kraju. Procenjuje se da je ovo voće zasađeno na 60 hektara.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × one =