Norveška za vas

Preko Norveške sertifikati iz IT i nemačkog jezika: Obuku završilo 35 polaznika

U sali skupštine opštine Aleksinac danas su uručena 35 sertifikata polaznicima besplatnih kurseva iz oblasti informacionih tehnologija i nemačkog jezika, koje je organizovala opština Aleksinac uz finasijsku pomoć ambasade Norveške. Tromesečni kurs mogli su da pohađaju nezaposleni iz takozvanih ranjivih grupa koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, a sertifikate su im uručili predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković i menadžer projekta „Norveška za vas” Radule Ristić.

Norveška za vasMeđu polaznicima koji su danas dobili sertifikat je i devetnaestogodišnja Anja Tomić iz Žitkovca, jedna od 20 polaznika kursa nemačkog jezika. Završila je srednju medicinsku školu, ali kaže da stečena znanja za sada neće korsiti za traženje posla u inostranstvu, već da su joj ambicije da upiše fakultet, ali i da usavrši ovaj strani jezik.

̶ Planiram da nastavim na sledeći a2, b1, b2 nivo. Odlučila sam se za ovaj kurs zato što sam od malena volela nemački jezik i kao mlađa sam ga učila samostalno, a sada sam želela da to znanje upotpunim – kaže Anja i dodaje da je tromesečno učenje jezika sasvim dovoljno za sticanje osnovih znanja. 

Norveška za vasSertifikate za IT sektor dobilo je 15 polaznika. Među njima je i apsolvent psihologije, 29-godišnji Filip Đorđević koji kaže da bi voleo da nađe posao u ovoj oblasti, ali i da je svestan da treba još da se usavršava.

̶ Imao sam neku osnovu iz veb dizajna, ali u IT je potrebna svakodnevna obuka. Planiram da i dalje učim programiranje i mislim da je potrebno još dosta učenja da bih dobio posao – smatra naš sagovornik. 

Projekat aleksinačke opštine, koji je odobrila Vlada Republike Norveške, pisan je na osnovu stanja na tržištu rada. Na aleksinačkom birou postoji težnja za kursevima stranih jezika i informatike, pokazuju zvanični podaci, a kompanije koje posluju u regionu, traže radnike sa znanjem engleskog i nemačkog jezika. Nadu da će polaznici kursa stečena znanja iskoristiti u svojoj zemlji, izrazio je predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković. On je poručio polaznicima kursa da im je ovo dobra osnova za dalje usavršavanje i pronalaženje posla.

̶ Nedostaje 15-ak učesnika ovog projekta, nadam se da možda već rade, pa ne mogu da dođu – započeo je izlaganje u šaljivom tonu. Predsednik se zahvalio ambasadi Norveške, koja je i do sada podržavala aleksinačke projekte.

̶ Kroz projekat ‘Norveška za vas’ ambasada kraljevine Norveške prepoznala je problem jedinice lokalne samouprave i omogućila nezaposlenima koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje da usvajanjem novih znanja povećaju svoje šanse za zaposlenje. Zahvalio bih se ambasadi kraljevine Norveške i nadam se da ćemo u budućnosti sarađivati i na drugim projektima koji su značajni za opštinu Aleksinac – rekao je Stanković.

Norveška za vas
Menadžer projekta “Norveška za vas” Radule Ristić i predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković

Za podsticaj zapošljavanja u Aleksincu Norveška je opredelila oko 11 hiljada američkih dolara, a lokalna samouprava oko dve hiljade dolara.

̶ Drago mi je da je 35 mladih ljudi prošlo kroz neke obuke koje će im značiti za dalji napredak i uspeh u poslovnom i privatnom životu. Pre svega se zahvaljujem predsedniku Stankoviću i lokalnoj samoupravi na saradnji, a danas vidimo i rezultate te saradnje – rekao je menadžer projekta Radule Ristić. 

Pored Aleksinca, bespovratna sredstva u oblasti stručne obuke dobilo je još pet opština, Babušnica, Bela Palanka, Mionica, Sjenica i Trgovište. Ovaj projekat je deo šireg programa koji projekat „Norveška za vas” realizuje u Republici Srbiji, a obuhvata 91 opštinu iz treće i četvrte kategorije razvijenosti.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × one =