Norveška za vas

Преко Норвешке сертификати из ИТ и немачког језика: Обуку завршило 35 полазника

У сали скупштине општине Алексинац данас су уручена 35 сертификата полазницима бесплатних курсева из области информационих технологија и немачког језика, које је организовала општина Алексинац уз финасијску помоћ амбасаде Норвешке. Тромесечни курс могли су да похађају незапослени из такозваних рањивих група који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање, а сертификате су им уручили председник општине Алексинац Ненад Станковић и менаџер пројекта „Норвешка за вас” Радуле Ристић.

Norveška za vasМеђу полазницима који су данас добили сертификат је и деветнаестогодишња Ања Томић из Житковца, једна од 20 полазника курса немачког језика. Завршила је средњу медицинску школу, али каже да стечена знања за сада неће корсити за тражење посла у иностранству, већ да су јој амбиције да упише факултет, али и да усаврши овај страни језик.

̶ Планирам да наставим на следећи а2, б1, б2 ниво. Одлучила сам се за овај курс зато што сам од малена волела немачки језик и као млађа сам га учила самостално, а сада сам желела да то знање употпуним – каже Ања и додаје да је тромесечно учење језика сасвим довољно за стицање основих знања. 

Norveška za vasСертификате за ИТ сектор добило је 15 полазника. Међу њима је и апсолвент психологије, 29-годишњи Филип Ђорђевић који каже да би волео да нађе посао у овој области, али и да је свестан да треба још да се усавршава.

̶ Имао сам неку основу из веб дизајна, али у ИТ је потребна свакодневна обука. Планирам да и даље учим програмирање и мислим да је потребно још доста учења да бих добио посао – сматра наш саговорник. 

Пројекат алексиначке општине, који је одобрила Влада Републике Норвешке, писан је на основу стања на тржишту рада. На алексиначком бироу постоји тежња за курсевима страних језика и информатике, показују званични подаци, а компаније које послују у региону, траже раднике са знањем енглеског и немачког језика. Наду да ће полазници курса стечена знања искористити у својој земљи, изразио је председник општине Алексинац Ненад Станковић. Он је поручио полазницима курса да им је ово добра основа за даље усавршавање и проналажење посла.

̶ Недостаје 15-ак учесника овог пројекта, надам се да можда већ раде, па не могу да дођу – започео је излагање у шаљивом тону. Председник се захвалио амбасади Норвешке, која је и до сада подржавала алексиначке пројекте.

̶ Кроз пројекат ‘Норвешка за вас’ амбасада краљевине Норвешке препознала је проблем јединице локалне самоуправе и омогућила незапосленима који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање да усвајањем нових знања повећају своје шансе за запослење. Захвалио бих се амбасади краљевине Норвешке и надам се да ћемо у будућности сарађивати и на другим пројектима који су значајни за општину Алексинац – рекао је Станковић.

Norveška za vas
Менаџер пројекта “Норвешка за вас” Радуле Ристић и председник општине Алексинац Ненад Станковић

За подстицај запошљавања у Алексинцу Норвешка је определила око 11 хиљада америчких долара, а локална самоуправа око две хиљаде долара.

̶ Драго ми је да је 35 младих људи прошло кроз неке обуке које ће им значити за даљи напредак и успех у пословном и приватном животу. Пре свега се захваљујем председнику Станковићу и локалној самоуправи на сарадњи, а данас видимо и резултате те сарадње – рекао је менаџер пројекта Радуле Ристић. 

Поред Алексинца, бесповратна средства у области стручне обуке добило је још пет општина, Бабушница, Бела Паланка, Мионица, Сјеница и Трговиште. Овај пројекат је део ширег програма који пројекат „Норвешка за вас” реализује у Републици Србији, а обухвата 91 општину из треће и четврте категорије развијености.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 − 6 =