Predškolsko u Tešici

У Тешици: Целодневни кутак за децу

Отварање целодневне предшколске групе за децу, старости од три до пет и по година, значајан је догађај за живот Тешице. Ово моравско насеље је прва сеоска средина у општини Алексинац где родитељи своју децу могу да оставе на чување од шест ујутру до 17 сати поподне. Посебно су били задовољни или боље речено пресрећни родитељи који су своје наследнике и наследнице довели на спрат зграде у центру села, у којој одређени простор, с друге стране и са посебним улазом, на приземљу користи здравствена амбуланта.

За Драгољуба Станковића, који је у пратњи своје супруге довео кћерку, могућност да његова мезимица већи део проведе у овом обданишту представља крај њиховим мукама, буђење девојчице пре шест сати и одлазак у Житковац.

̶ Моћи ћемо много боље да функционишемо са децом у том простору између посла и обавеза према детету. Морали смо да путујемо неких девет километара сваког дана по четири пута. Када радим онда морам да зовем комшију, брата да је доведе, одведе и тако даље – каже Драгољуб уз оцену да је амбијент у просторијама прелеп и прилагођен деци, онако како он треба и да изгледа. 

Predškolsko u Tešici

У добром расположењу је и мештанин Добривоје Богдановић, који је пре шест година, као тадашњи председник месне заједнице, започео акцију обезбеђивање простора за рад групе.

̶ Ову причу смо почели пре неких шест година сасвим случајно са директорком ‘Ланета’, Виолетом. И касније се то обистинило нашим заједничким радом, уз помоћ локалне самоуправе. Стварно сам презадовољан и само нека нам се деца рађају, биће и проширења ако Бог да – поручио је Богдановић. 

Да је данашњи почетак рада групе круна вишегодишњег рада потврдила је и директорка Предшколске установе „Лане” Виолета Поповић.

̶ Имамо групе целодневног боравка у Алексинцу, Житковцу и на Руднику. Али прва група целодневног боравка која је отворена негде на сеоском подручју јесте ова. Драго ми је да је тако и надам се да ће бити још оваквих група на територији наше општине. То је добар податак, јер чим отварамо групе значи да имамо и деце ̶ каже директорка која је и овом приликом истакла велики допринос локалне самоуправе у развоју установе на чијем је челу. 

Predškolsko u Tešici

Присутнима се обратио и председник општине Алексинац Ненад Станковић који је отварање групе у Тешици окарактерисао као покушај да приближе услове боравка деце у предшколским установама у граду и у селу и изразио наду да ће таквих догађаја бити још. Он је још и казао да је за млађе генерације веома значајно издвајати средства за њихово предшколско, основно и средњошколско образовање.

̶ Од нашег целокупног буџета отприлике једна трећина иде ка предшколским, основним и средњошколским установама. Око 400 милиона на годишњем нивоу ми издвајамо да би те установе биле осветљене, топле, у случају вртића зараде и за раднике. Дакле преко 400 милиона издвајамо само за та три облика васпитања. То је један доказ да у ове млађе генерације, на које сви ми рачунамо да ће нас сутра наследити, улажемо и да треба да наставимо са таквом праксом – истакао је Станковић. 

Први човек алексиначке локалне самоуправе .је објаснио грађанима да је у току припрема за усвајање општинског буџета за наредну годину и да је дужан да им да и овакве информације.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 5 =