Pravo vreme za zaštitu pšenice

Na području naše opštine pšenica je u fazi klasanja, odnosno početka cvetanja. Ona je u ovoj fazi posebno osetljiva, pogotovo ako ima vlage, odnosno ako su prisutne padavine.

U fazi cvetanja je osetljiva na infekciju koja prouzrokuje fuzariozu klasa. Ovaj patogen utiče kako na smanjenje prinosa tako i na kvalitet zrna. Takođe, ovaj patogen može da izazove stvaranje mikotoksina koji su opasni po zdravlje ljudi, a i domaćih životinja.

− Naša preporuka poljoprivrednim proizvođačima je obilazak parcela da bi se utvrdila faza razvoja, kako bi se na početku cvetanja obavio tretman registrovanim fungicidima − savetuje Gordana Cvetković, savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno savetodavnoj strušnoj službi Niš.

Obilaskom terena stručnjaci PSSS Niš su na pšenici primetili pojavu lisnih vaši kako na listovima pšenice tako i na klasu, ali to je još uvek u niskom intenzitetu. Takođe, registrovane su i larve žitne pijavice.

Što se tiče pragova kada treba da se odradi insekticidni tretman, to je jedna larva žitne pijavice po biljci i tada je potrebno da se odradi tretman preparatima na bazi Alfa cipermetrina. Taj tretman će da suzbije i vaši, savetuju stručnjaci iz ove oblasti.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ten + nineteen =