Traktor

Pravo vreme za predsetvenu pripremu zemljišta

Narodno verovanje da se sa setvom kukuruza treba početi nakon praznika Blagovesti poklapa se sa mišljenjem stručnjaka o optimalnim rokovima setve ove biljne vrste. Varljivi vremenski uslovi u proteklom periodu možda nisu pogodovali voću, ali zato ratari mogu biti zadovoljni stepenom vlage u zemljištu.

Jedino zbog hladnih noći temperatura setvenog sloja nije pogodna, pa stručnjaci savetuju da se sa setvom prolećnih kultura sačeka još najmanje nedelju dana. Naime, potrebno je da u dubini setve na šest do osam santimetara temperatura zemljišta bude između 10 i 12 stepeni. Preporuka stručnjaka Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Niš ratarima je da ne žure sa setvom nego da sačekaju optimalno vreme setve, a to je za naše uslove negde od 15. pa do 25. aprila, a da se do tada vreme iskoristi za predsetvenu pripremu zemljišta.

− Kada se govori o setvi kukuruza jedno je sigurno, proizvođači mogu da iskoriste ove povoljne uslove sa aspekta vlage površinskog sloja zemljišta i da odrade predsetvenu pripremu zemljišta primenom adekvatnih oruđa. Treba izbeći teža oruđa i preterano gaženje parcela. Najbolje je koristiti drljače, setvospremače kako bi što bolje odradili pripremu, a da se izbegne sabijanje i vađenje vlage i grudvi iz zemljišta − preporučuje Saša Stanković, savetodavac u PSSS Niš. 

Takođe, preporuka stručnjaka je da se u narednom periodu odradi predsetveno đubrenje i to primenom određene korekcije u fosforu i kalijumu do 250 nekog MPK-a đubriva i 100 do 150 kilograma po hektaru Ureje ukoliko zemljište nije kiselo ili 250 kilograma po hektaru KAN-a ukoliko je zemljište kiselo.

Sve su to mere koje se mogu sada odraditi i sačekati da se temperatura zemljišta podigne da ne bi, usled dugog stajanja semena u zemljištu, došlo do kvarenja semena i eventualno buđanja.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × 5 =