Traktor

Право време за предсетвену припрему земљишта

Народно веровање да се са сетвом кукуруза треба почети након празника Благовести поклапа се са мишљењем стручњака о оптималним роковима сетве ове биљне врсте. Варљиви временски услови у протеклом периоду можда нису погодовали воћу, али зато ратари могу бити задовољни степеном влаге у земљишту.

Једино због хладних ноћи температура сетвеног слоја није погодна, па стручњаци саветују да се са сетвом пролећних култура сачека још најмање недељу дана. Наиме, потребно је да у дубини сетве на шест до осам сантиметара температура земљишта буде између 10 и 12 степени. Препорука стручњака Пољопривредно саветодавне и стручне службе Ниш ратарима је да не журе са сетвом него да сачекају оптимално време сетве, а то је за наше услове негде од 15. па до 25. априла, а да се до тада време искористи за предсетвену припрему земљишта.

− Када се говори о сетви кукуруза једно је сигурно, произвођачи могу да искористе ове повољне услове са аспекта влаге површинског слоја земљишта и да одраде предсетвену припрему земљишта применом адекватних оруђа. Треба избећи тежа оруђа и претерано гажење парцела. Најбоље је користити дрљаче, сетвоспремаче како би што боље одрадили припрему, а да се избегне сабијање и вађење влаге и грудви из земљишта − препоручује Саша Станковић, саветодавац у ПССС Ниш. 

Такође, препорука стручњака је да се у наредном периоду одради предсетвено ђубрење и то применом одређене корекције у фосфору и калијуму до 250 неког МПК-а ђубрива и 100 до 150 килограма по хектару Уреје уколико земљиште није кисело или 250 килограма по хектару КАН-а уколико је земљиште кисело.

Све су то мере које се могу сада одрадити и сачекати да се температура земљишта подигне да не би, услед дугог стајања семена у земљишту, дошло до кварења семена и евентуално буђања.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + twenty =