Poznati pobednici ovogodišnjeg Nišville Movie Summit-a

U sklopu dodatnog programa ovogodišnjeg Nišvil džez festivala našao se i Nišville Movie Summit, program posvećen sedmoj umetnosti, dokumentarnim, eksperimentalnim i igranim muzičkim ostvarenjima.

U sklopu Nišville Movie Summit-a sve odabrane niskobudžetne i indi-filmove iz zvaničnog programa odgledao je internacionalni žiri i dodelio nagrade za dokumentarni, igrani i eksperimentalni film.

Ovogodišnji žiri činili su glumica Milena Pavlović, kompozitor, performer i muzički aktivista iz Hong Konga Kung Či-Šing i kompozitor i muzičar, osnivač i vođa grupe „Hazariˮ Dragomir Milenković Joga.

Za najbolji dokumentarni film izabrano je slovenačko ostvarenje Divlje reke / Nepoškodovane režiserskog tria Rožlea Bregara, Matica Oblaka i Mihe Avguština.

Nagradu za najbolji igrani film, dele dva filmska ostvarenja, Beskrajno, iranske rediteljke Marjam Zahirimehr i Kilikis, grad sova, marokanskog režisera Alauija Lamharzija Azlarabea.

Aion broj 001, italijanskog sineaste Marka Roka izabran je za najbolji eksperimentalni film.

Prema odluci žirija, Nagrada za najbolje izvođače muzike u filmu pripala je članovima nemačke psiho-pop grupe Kosmonovski, u istoimenom filmu Mumina Barisa. Grupu Kosmonovski je 2012. godine osnovao Holger Deninger, socijalni pedagog, a grupa se sastoji od šest mentalno hendikepiranih ljudi između 30-45 godina koji, uglavnom bez stečenog muzičkog obrazovanja interpretiraju svoje i tuđe melodije.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

6 − four =