Dan borca

Poštovaoci tekovine NOR-a ne zaboravljaju 4. jul

Polaganjem venaca i cveća na spomen-kosturnicu ispred Osnovne škole „Ljupče Nikolić”, danas je obeležen 4. jul – Dan borca i odata je pošta poginulim učesnicima NOR-a.

Vence i cveće su položile delegacije Unije boraca opštine Aleksinac, Opštinske organizacija rezervnih vojnih starešina i Udruženja penzionera opštine Aleksinac.

Dan borca Dan borca se u nekadašnjoj SFRJ obeležavao kao državni praznik u znak sećanja na 4. jul 1941. godine kada je Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije doneo odluku o dizanju ustanka u Jugoslaviji protiv okupatora. Dan borca je za državni praznik proglašen 1956. godine, a nakon raspada SFRJ postao je državni praznik Savezne Republike Jugoslavije. Odlukom Vlade Srbije ukinut je 2001. godine kada je ukinut i 7. jul, Dan ustanka naroda Srbije.

Kako se ne bi zaboravila antifašistička borba, obeležavanje ovog datuma nastavili su članovi boračkih udruženja, porodice poginulih učesnika NOR-a, patriotske organizacije i partije leve orijentacije.

Nakon spomen – kosturnice, venci i cveće položeni su i na spomen bistu narodnog heroja Momčila Popovića – Ozrena, a potom je usledio i obilazak grobnog mesta narodnog heroja Ratka Jovića – Duška u Gornjem Adrovcu.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × four =