Izložba crteža Kitić

Poetika olovke i hartije

Art galeriju Centra za kulturu i umetnost od sinoć krase crteži Stevana Kitića, slikara iz Niša. Reč je o tri različite, a ipak povezane serije crteža – Penzos ciklus, Penzos gerila i Poetika gomile.

U katalogu za ovu aleksinačku, 23. po redu samostalnu izložbu, Kitić je napisao da je crtež bio i uvek će biti najneposredniji i najintimniji zapis u likovnoj umetnosti, kojim se, kao pesmom može izraziti stvaralačko mišljenje. Brzina, jednostavnost i minimalna materijalnost crteža je po mišljenju autora ono što ga čini uvek savremenim, odnosno bezvremenim.


Izložba Stevan Kitić - Autor Stevan Kitić je rođen u Nišu 1980. godine. Slikarstvo je diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2003, a iste godine je magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Čedomira Vasića. Pod mentorstvom profesora Sava Pekovića postao je doktorand na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu. Radi kao docent na Departmanu za likovne umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu.


Pored samostalnog predstavljanja učestvovao je na preko 100 grupnih izložbi u Srbiji, Crnoj Gori i Austriji. Bio je i učesnik radionica i rezidencijalnih programa u Srbiji, Austriji i Grčkoj.

Crteži Stevana Kitića biće dostupni aleksinačkoj publici do 4. marta.

Izložba Stevan Kitić

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

8 − four =