Izložba crteža Kitić

Поетика оловке и хартије

Арт галерију Центра за културу и уметност од синоћ красе цртежи Стевана Китића, сликара из Ниша. Реч је о три различите, а ипак повезане серије цртежа – Пензос циклус, Пензос герила и Поетика гомиле.

У каталогу за ову алексиначку, 23. по реду самосталну изложбу, Китић је написао да је цртеж био и увек ће бити најнепосреднији и најинтимнији запис у ликовној уметности, којим се, као песмом може изразити стваралачко мишљење. Брзина, једноставност и минимална материјалност цртежа је по мишљењу аутора оно што га чини увек савременим, односно безвременим.


Izložba Stevan Kitić - Autor Стеван Китић је рођен у Нишу 1980. године. Сликарство је дипломирао на Факултету ликовних умјетности на Цетињу 2003, а исте године је магистрирао на Факултету ликовних уметности у Београду у класи професора Чедомира Васића. Под менторством професора Сава Пековића постао је докторанд на Факултету за уметност и дизајн у Београду. Ради као доцент на Департману за ликовне уметности Факултета уметности у Нишу.


Поред самосталног представљања учествовао је на преко 100 групних изложби у Србији, Црној Гори и Аустрији. Био је и учесник радионица и резиденцијалних програма у Србији, Аустрији и Грчкој.

Цртежи Стевана Китића биће доступни алексиначкој публици до 4. марта.

Izložba Stevan Kitić

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × three =