Crvena

Лечић и Грабеж пред алексиначком публиком

Публика у алексиначком Дому културе синоћ је имала прилику да погледа представу „Црвена” Будва Град тетара, коју је по тексту америчког писца Џона Логана режирао црногорски редитељ Данило Маруновић. Овом дуодрамом представили су се глумци Бранислав Лечић и Марко Грабеж.

Grabež
Марко Грабеж у представи “Црвена”; фото: Ј.Р. 

˗ Обрачун са јефтиним популизмом – овако је свој комад „Црвена” описао млади редитељ Данило, истакавши да је он снажно заступање велике уметности, вероватно оне коју су потиснуле нове савремене форме.

Кроз унутрашњи сукоб искусног уметника Марка Ротка и његово сучељавање са младим помоћником Кеном, овде се отварају бројна питања, како она о вредностима у уметности, односно сликарству, тако и питања спремности да прихватимо промене које намеће савремено друштво. Ротко, којег тумачи Бранислав Лечић, све време себи поставља питање како да задржи своје достојанство великог уметника, али и да одоли изазовима комерцијалних сласти које му се намећу. Са друге стране његов помоћник Кен, представник је млађе генерације, која је докучила смисао поп-арта, али која не жели да подлегне притисцима материјалистичког друштва.

Lečić
Бранислав Лечић као Марк Ротко; фото: Ј. Р. 

Прича из малог њујоршког атељеа, где се дешава радња, не говори само о односима у уметности већ кроз филозофску расправу открива дилеме многих од нас – како да се превазиђе прошлост, али да се не наруше сопствена животна уверења и поклекне пред бесмислом.

На крају извођења комада и аплауза публике у препуној сали Дома културе, глумац Бранислав Лечић, присутне је поздравио речима да и гледалиште малих градова, попут Алексинца, има право да види нешто квалитетно, што не потпада под мејнстрим.

Crvena

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − 10 =