Piromani

„Piromani” se vraćaju u polja: nadležni apeluju, ali ne kažnjavaju?

Sa pojavom lepog vremena kao da se probudio nagon pojedinaca da pale suvu travu i rastinje svuda gde se za to ukaže „zgodna” prilika. Osim što biljni otpad gori po našim plodnim oranicama, na udaru „piromana” su i površine pored puteva i pruge.

Takav jedan slučaj zabeležili smo jutros u Prćilovici, gde je gust dim od vatre koja je gorela uz samu prugu ugrožavao saobraćaj na lokalnom putu Žitkovac-Vitkovac. Vidljivost na ovoj deonici je bila vrlo mala, skoro nikakva, pa su automobili zastajkivali kako bi što bezbednije prošli kroz nevidljivu zavesu dima.

Piromani

‒ Paljenje trave i drugog rastinja, opasnih predmeta i materijala na putu i na zemljištu pored puta, ukoliko se time ugrožava bezbednost odvijanja saobraćaja i umanjuje zahtevana preglednost na putu, zabranjena je zakonom i kažnjiva zatvorskom kaznom do 12 godina ‒ više puta su upozoravali pojedini mediji. 

Sudeći po našoj praksi, retko ko ovo upozorenje shvata ozbiljno, pa kad nam se zbog ovakvih radnji dese saobraćajne nesreće nađemo se iznenađeni. Zašto je to godinama tako i zašto se počinioci osećaju bezbednim, odgovor treba da daju oni koji se brinu o bezbednosti i sprovođenju zakona.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 + 20 =