PIP nakon takmičarskog dela: Žiri za „Balavu”, publika za Banjalučane

Stručni žiri 8. Festivala prvoizvedenih predstava kojim je predsedavao Milivoje Mlađenović, teatrolog i dramski pisac sa članovima Goranom Ibrajterom, književnikom i teatrologom i Slobodanom Savićem, pozorišnim kritičarom jednoglasno je doneo odluku da se nagrada za najbolji dramski tekst dodeli Dunji Matić za tekst u predstavi „Balava” koja je na aleksinačkoj sceni izvedena u koprodukciji „BeoArt 2015” iz Beograda i fondacije „Hartefakt”.

Po stručnom mišljenju ovog žirija, najbolju predstavu izveo je Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca koji se Aleksinčanima predstavio komadom „Negri ili ljubov ko sočelovekom svojim” koja je nastala po tekstu Joakima Vujića. U Kragujevac je otišla i nagrada za najbolju režiju koja je dodeljena Anđelki Nikolić, rediteljki najbolje predstave na festivalu.

Što se tiče glumačkih nagrada, žiri je nagradu za najbolju glumicu koja nosi naziv „Olga Ivanović” dodelio Jovani Belović za ulogu Male u predstavi „Balava”, a najbolji glumac Festivala je Ljubiša Savanović za ulogu Draga Ćuka u predstavi „Naši dani”, autora Željka Stjepanovića i u režiji Juga Radivojevića, a u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Nagrada „Dušan Duka Jovanović”, koja se dodeljuje najboljoj mladoj glumici, pripala je Maji Jovanović za ulogu Saše u predstavi „Naši preci, jedite sa nama” u izvođenju Narodnog pozorišta „Sterija” iz Vršca i „Puls teatra” iz Lazarevca, a u režiji Stevana Bodrože.

Sud aleksinačke publike se razlikuje od stručnog žirija i nedvosmisleno sve simpatije bile su na strani glumačkog ansambla iz Banja Luke. Predstava „Naši dani” Narodnog pozorišta Republike Srpske je dobila ubedljivo najviše glasova publike, pa je ona po mišljenju ljubitelja ovdašnje pozorišne umetnosti ponela epitet „Najbolje predstave na festivalu po mišljenju gledalaca”.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × two =