Ovogodišnji laureat: Lepo je pisati za decu

Na 23. po redu Književni konkurs „Gordana Brajović” ove godine je pristiglo čak 39 knjiga, pa je pred žiri kojim je predsedavala prof. dr Zorana Opačić sa Učiteljskog fakulteta u Beogradu postavljen nimalo lak zadatak. Sa njom su radili Vladimir Andrić, istaknuti reditelj i pisac, a takođe i prošlogodišnji laureat Rade Tanasijević.

Nakon mesec dana rada, žiri je za najbolju knjigu namenjenu deci i mladima, proglasio knjigu pesama „Rođen kao zmaj” Dragana Hamovića.

−Nagrada Gordana Brajović me obradovala kao potvrda da moj takozvani izlet, koji možda i nije izlet u književnost za decu i mlade ili u književnost sa dečijom maskom nije bio bez pokrića. Naime, tema zmajevog junaka u srpskoj tradiciji je poznata, ali nije dovoljno eksploatisana− rekao je Hamović.

Prema rečima autora, knjiga „Rođen kao zmaj” pokušava da izrazi ono što je srpsko stanovište na bajkovit, maštovit, pa i humoran način, pošto je reč o pesmama namenjenim najmlađima. Tu viziju zmajevitog junaka kojima je obilovala naša epska tradicija i uobičajeni govor do dan-danas podrazumeva snagu, izrazitost, uzvišenost, moć.

− Mi obično o zmajevima govorimo kao o liku letećih zmijurina koje znamo iz filmova zapadne provenijencije (porekla), a kod nas su zmajevi nešto različito od aždaje. Zmaj, veruje naš narod, naš ratarski narod, brani useve od aždaja. Osnovna, glavna bitka između zmajeva i aždaja u verovanju našeg naroda odvija se gore na nebesima kada u zaštitu hleba našeg nasušnog posejanog zmaj uzleće i odgoni gradonosne oblake. Naravno, zmaj je ovde simbol pre svega nadilaženja sopstvenih slabosti i to u odbranu sebe i svojih. Znači nije agresivan, nego odbrambeni i etički uzvišen lik, a ja sam se potrudio u tim pesmama da ga uobličim i sa slabostima i sa ljudskim manama kojima se može nasmejati − pojašnjava autor.

Ovogodišnji laureat imaće priliku da se susretne sa aleksinačkim mladim čitaocima već sledećeg meseca. Završna svečanost i celokupan program Književnih susreta „Gordana Brajović”, održaće se od 8. do 10. aprila u Aleksincu u Centru za kulturu i umetnost. Tom prilikom će sam autor čitati svoje stihove koje je pisao sa uživanjem.

− Prosto i sam Duško Radović, koji je merilo za moderno pisanje za decu, je govorio, a toga se drže oni koji su uspešni u ovome, da se ne piše za decu nego se piše iz deteta u sebi. Mogu da vam kažem da nikad više nisam uživao u pisanju poezije, nego u pisanju pesama za knjigu „Rođen kao zmaj”. Tako da jeste osetljivo pisati za decu, ali vrlo je lepo pisati za decu − kaže Dragan Hamović, ovogodišnji laureat.

Pored pobedničke knjige„Rođen kao zmaj” u najužem izboru žiri je uvrstio i dela „Drama u podrumu gospođe Joje” Dejana Aleksića, „Mala priča o velikoj Žiči” Miloja Radovića, „Dar-mar” Dragane Mladenović, „Kad dnevnik progovori” Ivane Knežević i„Na putu srebra” Gordane Maletić.

Izvor fotografija: Fejsbuk.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − 2 =