Овогодишњи лауреат: Лепо је писати за децу

На 23. по реду Kњижевни конкурс „Гордана Брајовић” ове године је пристигло чак 39 књига, па је пред жири којим је председавала проф. др Зорана Опачић са Учитељског факултета у Београду постављен нимало лак задатак. Са њом су радили Владимир Андрић, истакнути редитељ и писац, а такође и прошлогодишњи лауреат Раде Танасијевић.

Након месец дана рада, жири је за најбољу књигу намењену деци и младима, прогласио књигу песама „Рођен као змај” Драгана Хамовића.

−Награда Гордана Брајовић ме обрадовала као потврда да мој такозвани излет, који можда и није излет у књижевност за децу и младе или у књижевност са дечијом маском није био без покрића. Наиме, тема змајевог јунака у српској традицији је позната, али није довољно експлоатисана− рекао је Хамовић.

Према речима аутора, књига „Рођен као змај” покушава да изрази оно што је српско становиште на бајковит, маштовит, па и хуморан начин, пошто је реч о песмама намењеним најмлађима. Ту визију змајевитог јунака којима је обиловала наша епска традиција и уобичајени говор до дан-данас подразумева снагу, изразитост, узвишеност, моћ.

− Ми обично о змајевима говоримо као о лику летећих змијурина које знамо из филмова западне провенијенције (порекла), а код нас су змајеви нешто различито од аждаје. Змај, верује наш народ, наш ратарски народ, брани усеве од аждаја. Основна, главна битка између змајева и аждаја у веровању нашег народа одвија се горе на небесима када у заштиту хлеба нашег насушног посејаног змај узлеће и одгони градоносне облаке. Наравно, змај је овде симбол пре свега надилажења сопствених слабости и то у одбрану себе и својих. Значи није агресиван, него одбрамбени и етички узвишен лик, а ја сам се потрудио у тим песмама да га уобличим и са слабостима и са људским манама којима се може насмејати − појашњава аутор.

Овогодишњи лауреат имаће прилику да се сусретне са алексиначким младим читаоцима већ следећег месеца. Завршна свечаност и целокупан програм Kњижевних сусрета „Гордана Брајовић”, одржаће се од 8. до 10. априла у Алексинцу у Центру за културу и уметност. Том приликом ће сам аутор читати своје стихове које је писао са уживањем.

− Просто и сам Душко Радовић, који је мерило за модерно писање за децу, је говорио, а тога се држе они који су успешни у овоме, да се не пише за децу него се пише из детета у себи. Могу да вам кажем да никад више нисам уживао у писању поезије, него у писању песама за књигу „Рођен као змај”. Тако да јесте осетљиво писати за децу, али врло је лепо писати за децу − каже Драган Хамовић, овогодишњи лауреат.

Поред победничке књиге„Рођен као змај” у најужем избору жири је уврстио и дела „Драма у подруму госпође Јоје” Дејана Алексића, „Мала прича о великој Жичи” Милоја Радовића, „Дар-мар” Драгане Младеновић, „Kад дневник проговори” Иване Kнежевић и„На путу сребра” Гордане Малетић.

Извор фотографија: Фејсбук.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × four =