LU Srndac

ЛУ „Срндаћ”: Акција бројања дивљачи у недељу

Неупућени сматрају да су ловци само људи који зими недељом одлазе у поље да улове животиње. Међутим, та слика је мало другачија. Ловци су, пре свега, спортисти који брину о животињама, па није реткост да се из лова врате празних ранчева. Бити ловац подразумева и учешће у акцијама које организује удружење ради контроле и побољшања услова за опстанак дивљачи у ловишту.

Једну такву акцију имаће чланови Ловачког удружења „Срндаћ” из Житковца овог викенда. Акција бројањa дивљачи ће бити одржана у недељу, 15. марта, од 8 сати и она је обавезна за све чланове. У случају неодазивања, наплаћује се 1000 динара.

− Циљ акције је да се утврди бројно стање дивљачи на нашем терену: фазана, зеца, јаребица, препелица… Зборна места су Доњи Адровац код предузећа „Макси-ко”, Житковац код Црепане, Моравац мостић према шљункари „Нокић”, Нозрина код нозринског гробља, Тешица Пласкија код млина и Гредетин код Владине продавнице на раскрсници – каже Јовица Миленковић, ловочувар у ЛУ „Срндаћ”.

Поред бројања дивљачи у пролеће, ловци зими врше прихрану и изношење соли, током јесени праве хранилишта и појилишта, чисте старе изворе, а једна од обавеза ловаца је и уклањање штеточина.

Да управа ЛУ „Срндаћ” брине о свом ловишту показује и чињеница да је за јун заказана прва, а пред ловну сезону друга акција пуштања младих фазана.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × five =