Vidić

Ortopedija dobila nove aparate

Ortopedsko odeljenje Opšte bolnice u Aleksincu od danas je bogatije za dva kompletna sistema za sečenje i bušenje kostiju, koji su izuzetno značajni za ovu oblast hirurgije. Vrednost nabavljene četiri mašine je oko šest i po miliona dinara, a sredstva je obezbedilo Ministarstvo zdravlja. Direktor Opšte bolnice dr Goran Vidić potvrdio nam je da se radi o savremenim aparatima.

‒ Sistemi su vrhunske izrade i vrhunskog kvaliteta. Narednih najmanje 10 godina je bolnica Aleksinac praktično zbrinuta što se tiče ovih sistema koji su važni, kako za ugradnju veštačkih kukova i kolena, tako i za bilo koji rad u ortopediji, naročito za traumu, za bilo kakve povrede – objašnjava direktor Vidić. 

Ortopedija

Prvi čovek aleksinačke bolnice najavio je nabavku još jednog značajnog aparata koji će unaprediti rad ovdašnjih hirurga.

‒ Nama je Ministarstvo zdravlja takođe omogućilo da dobijemo najnoviji sistem za intraoperativno snimanje za operacioni blok, tako da čekamo da stigne i jedan pokretni salski Simensov rendgen aparat. Trebalo bi do kraja juna da bude isporučen i to znači za naše osiguranike da će prestati upućivanje u Klinički centar Niš pacijenata koji imaju prelome kostiju – objašnjava doktor Vidić i dodaje da se to pre svega odnosi na prelome u kuku i zglobu ramena. 

Aparat

Sistemi za bušenje kostiju koji su do sada koristili aleksinački hirurzi stari su preko dve decenije, a aparati za sečenje kostiju pozajmljivani su iz drugih ustanova. Prema rečima doktora Vidića Ministarstvo zdravlja ovakve sisteme doniralo je i drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji koje u velikom obimu obavljaju ugradnju veštačkih kukova i kolena. U aleksinačkoj bolnici kažu da je broj ovakvih intervencija iz godine u godinu sve veći. Prošle godine ugrađeno je 115 implanata, a ove godine planirano je 180.

Zašto sve veći broj pacijenata van teritorije Nišavskog okruga po ugradnju veštačkih kukova i kolena dolazi u Aleksinac, čitajte sutra 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × five =