Vece - Naslovna 1

Opštinsko veće o poljoprivredi, informisanju, ujedima pasa…….

Pored uobičajenih tekućih pitanja koja su često na dnevnom redu opštinske vlade kao što su vansudska poravnjanja sa građanima koji su doživeli povrede od ujeda pasa lutalica, sistematizacija radnih mesta i izjašnjavanja kao drugostepeni organ po žalbama građana i pravnih lica na neke odluke opštinskih organa, na jutrošnjoj sednici Opštinskog veća bilo je i reči o poljoprivredi, lokalnom informisanju, o planu za odbranu od poplava i planu za razmeštanje posuda za skupljanje komunalnog otpada u nekoliko aleksinačkih naselja.

Za poljoprivredu 13 miliona

Većnici su podržali predloženi Program podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju koji će se sufinasirati sredstvima opštinskog budžeta. Za ove namene biće izdvojeno 13 miliona dinara i to 12 za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, odnosno za nabavku mehanizacije, opreme i podizanje zasada. Maksimalan iznos podrške po jednom korisniku je 450.000 dinara, stim što u ovu sumu ulaze podsticaji po više mera u okviru ovog programa. Poljoprivrednicima kao posebna mera upravljanja rizicima biće dostupno i pola miliona dinara za sufinansiranje osiguranja u poljoprivrednoj proizvodnji. Pojedinac maksimalno može biti podržan sa 100.000 dinara. Za podsticaj promotivnih aktivnosti, kao što je odlazak na sajmove,stručna usavršavanja, edukaciju i ostalo, biće izdvojeno još dodatnih, pola miliona.

Na ovako usvojen Program saglasnost daje i resorno ministarstvo, a nakon toga počeće njegovo sprovođenje.Po rečima stručnog saradnika za poljoprivredu u Opštinskoj upravi Slađane Miletić, prvi konkursi mogu se očekivati u maju.

Pet miliona za medije

Opštinsko veće jednoglasno je usvojilo i predlog Komisije o dodeli sredstava za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa za lokalno informisanje. Od pet miliona koliko je bilo na raspolaganju mediji koji imaju sedište u Aleksincu dobili su skoro 80 odsto, a odstatak je pripalo kućama koje svoje sadržaje plasiraju na regionalnom prostoru. Najviše je pripalo TV „Bosforus“ za projekat pod nazivom „Prozor Aleksinca“ i Radio Aleksincu za medijske sadržaje koje će biti objavljeni u okviru projekta „Radio Aleksinac – svedok savremenog doba“ po 900.000 dinara, a najmanje Centru za regionalni razvoj „DARS“ za projekat „Javno o javnim temama“ 40.000 dinara.

Od medija sa strane najviše, po 200.000 dinara, dobile su televizije „Bela amie“, „Zona plus“i „Kopernikus“, dok su najniži iznos od po 80.000 dinara dobila nekoliko projekta, kao što je projekat svrljiškog TV Lasera i produkcije koja se bavi medijskim sadržajima iz oblasti sporta.

Vece - Dragan J

Odbrana od poplava

Većnici su usvojili operativni plan za odbranu od poplava za vode drugog reda na teritoriji naše opštine kojim su prikazana područja koja se štite. Ovaj plan je i preduslov da bi se izvodili radovi na određenim vodotocima. Kako je rečeno prošle godine uređeni su vodotokovi ove kategorije u dužini od preko 6,2 km.

Opštinsko veće dalo je pozitivno mišljenje na izmenu programa korišćenja sredstava radi unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima u opštini Aleksinac u 2019. godini. Povećana su izdvajanja za preko milion dinara radi uređenja zona oko škola, pa će ukupno za te namene biti opredeljeno više od milion i osamsto hiljada dinara. Tim novcem urediće se saobraćajnice pored škola u Tešici, Nozrini, Rutevcu i Katunu. Na primedbe većnika Momčila Antanaskovića da programom treba obuhvatiti i zonu škole u Vukašinovcu predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima u opštini Aleksinac i aktuelni zamenik predsednika opštine Čedomir Rakić je rekao da će biti raspisana javna nabavka za izradu projektne dokumentacije i da taj proces ide nešto sporije, jer je škola pored državnog puta kojim upravlja preduzeće „Srbija putevi” i čija je saglasnost neophodna za potrebne radove. Po Rakićevim procenama uređenje zone škole u ovom selu najverovatnije biće rađeno sledeće godine.

Usvojen je i Plan razmeštaja posuda za skupljanje komunalnog otpada i sekudarnih sirovina u naseljima Aleksinački Rudnik, Žitkovac, Moravac i Prćilovica. Ovim dokumentom je stvorena zakonska mogućnost za bolje uređenje i određivanje mesta gde će kontejneri biti smešteni.

Opštinsko veće odbilo je zahtev za priznavanje troškova adaptacije poslovnog prostora u ulici Dragoljuba Vujovića br.26 u Žitkovcu, koji je u vlasništvu opštine, a podnet je od strane zakupca Slađana Stojkovića iz Beograda.

Ujed pasa

„Nestašluci“ pasa lutalica ovog puta opštinsku kasu koštaće 155.000 dinara pošto se odlučivalo po pet zahteva za vansudsko poravnjanje sa oštećenim građanima. Oštećeni su iz Aleksinca, Prćilovice, Tešice i Rutevca. Njima će zavisno od povreda pripasti od 23 do 43 hiljade dinara.

Određeni broj odluka koje su donete na današnjoj sednici moraće da dobiju potvrdu i u lokalnoj Skupštini, dok su preostale u isključivom nadleštvu opštinske vlade.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

thirteen − twelve =