NSZ

Посао у Немачкој преко НСЗ-а

Здравственим радницима у Србији, који имају диплому општег и педијатријског смера медицинске школе, указала се још једна прилика да конкуришу за посао у Немачкој. Предност овог конкурса је што се спроводи преко државних институција, Националне службе за запошљавање Србије и пројекта „Трипл вин” Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ. Конкурс ће бити отворен још 15-ак дана, односно до 26. априла, а заинтересовани Алексинчани могу се пријавити у просторијама Националне службе у Алексинцу, у улици Момчила Поповића.

Овога пута конкурс који је у складу са међудржавним споразумом Србије и Немчаке односи се на рад у болницама и домовима за стара лица. Прилику да се пријаве имају и они кандидати који нису на евиденцији Националне службе, али је услов да су медицинску школу завршили редовно.

‒ Преквалификовани радници по ономе што ми имамо искуства на терену могу да раде, али искључиво преко неких агенција. То су агенције за запошљавање искључиво преквалификованих радника за рад у старачким домовима – објашњава Тамара Стојановић, саветник у филијали НСЗ Ниш и додаје да је добра вест за кандидате који испуњавају услове да им неће бити потребан сертификат неговатеља. 

Неће им бити потребан ни сертификат о знању немачког језика, бар не на почетку, одбјашњава наша саговорница.

‒ Када је у питању познавање језика није неопходан сертификат, али се врши провера језика писмено и усмено и оставља се простор да се уз подршку „Трипл вин” савлада језик до нивоа Б1 који је неопходан да би се потписао уговор. Дакле у тренутку конкурисања није неопходан сертификат, али ће предност добити кандидати који га имају – каже наша саговорница. 

NSZ

Плата за рад у неком од геронтолошких центара у Немачкој бруто износи око 2.000 евра, што је између 1.300 и 1.400 евра нето зараде. У складу са досадашњом праксом кандидатима је обезбеђен смештај три до шест месеци, али и то варира од послодавца до послодавца.

Кандидати који буду прошли први круг селекције могу очекивати разговор са немачком агенцијом за запошљавање већ средином маја месеца, али се до одласка чека најмање годину дана.

‒ Након разговора са представницима немачке агенције селектују се кандидати, они усавршавају језик, а након тога је петодневни стручни курс за рад у немачким болницама и старачким домовима. Затим следе интервјуи са немачким послодавцима који се обављају или у Немачкој или се организују путем видео-конференције. Након потписивања уговора, шаље са радна дозвола и онда се подноси захтев за визу. Све даље зависи од тога колико се чека на визу јер је то најтежи корак до коначне реализације. На основу искуства наших клијената, цео поступак може да траје од годину до годину и по дана – каже Стојановић и објашњава да првих годину дана у Немачкој запослени раде као помоћно медицинско особље, односно до нострификације дипломе. 

У филијали Националне службе у Нишу кажу да ће још један сличан конкурс бити расписан августа или септембра месеца. Представници ГИЗ-а имаће свој штанд и на Сајму запошљавања у Нишу, који ће се одржати у Официрском дому 24. априла од 10 до 15 сати. Заинтересовани кандидати овде ће моћи директно да добију информације о евентуалним пословима које као српски држављани могу пронаћи у Савезној Републици Немачкој.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 − 2 =