Vece - Naslovna 1

Општинско веће о пољопривреди, информисању, уједима паса…….

Поред уобичајeних текућих питања која су често на дневном реду општинске владе као што су вансудска поравњања са грађанима који су доживели повреде од уједа паса луталица, систематизација радних места и изјашњавањa као другостепенi орган по жалбама грађана и правних лица на неке одлуке општинских органа, на јутрошњој седници Општинског већа било је и речи о пољопривреди, локалном информисању, о плану за одбрану од поплава и плану за размештање посуда за скупљање комуналног отпада у неколико алексиначких насеља.

За пољопривреду 13 милиона

Већници су подржали предложени Програм подршке пољопривреди и руралном развоју који ће се суфинасирати средствима општинског буџета. За ове намене биће издвојено 13 милиона динара и то 12 за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, односно за набавку механизације, опреме и подизање засада. Максималан износ подршке по једном кориснику је 450.000 динара, стим што у ову суму улазе подстицаји по више мера у оквиру овог програма. Пољопривредницима као посебна мера управљања ризицима биће доступно и пола милиона динара за суфинансирање осигурања у пољопривредној производњи. Појединац максимално може бити подржан са 100.000 динара. За подстицај промотивних активности, као што је одлазак на сајмове,стручна усавршавања, едукацију и остало, биће издвојено још додатних, пола милиона.

На овако усвојен Програм сагласност даје и ресорно министарство, а након тога почеће његово спровођење.По речима стручног сарадника за пољопривреду у Општинској управи Слађане Милетић, први конкурси могу се очекивати у мају.

Пет милиона за медије

Општинско веће једногласно је усвојило и предлог Комисије о додели средстава за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса за локално информисање. Од пет милиона колико је било на располагању медији који имају седиште у Алексинцу добили су скоро 80 одсто, а одстатак је припало кућама које своје садржаје пласирају на регионалном простору. Највише је припало ТВ „Босфорус“ за пројекат под називом „Прозор Алексинца“ и Радио Алексинцу за медијске садржаје које ће бити објављени у оквиру пројекта „Радио Алексинац – сведок савременог доба“ по 900.000 динара, а најмање Центру за регионални развој „ДАРС“ за пројекат „Јавно о јавним темама“ 40.000 динара.

Од медија са стране највише, по 200.000 динара, добиле су телевизије „Бела амие“, „Зона плус“и „Коперникус“, док су најнижи износ од по 80.000 динара добила неколико пројекта, као што је пројекат сврљишког ТВ Ласера и продукције која се бави медијским садржајима из области спорта.

Vece - Dragan J

Одбрана од поплава

Већници су усвојили оперативни план за одбрану од поплава за воде другог реда на територији наше општине којим су приказана подручја која се штите. Овај план је и предуслов да би се изводили радови на одређеним водотоцима. Како је речено прошле године уређени су водотокови ове категорије у дужини од преко 6,2 км.

Општинско веће дало је позитивно мишљење на измену програма коришћења средстава ради унапређења безбедности саобраћаја на путевима у општини Алексинац у 2019. години. Повећана су издвајања за преко милион динара ради уређења зона око школа, па ће укупно за те намене бити опредељено више од милион и осамсто хиљада динара. Тим новцем уредиће се саобраћајнице поред школа у Тешици, Нозрини, Рутевцу и Катуну. На примедбе већника Момчила Антанасковића да програмом треба обухватити и зону школе у Вукашиновцу председник Савета за безбедност саобраћаја на путевима у општини Алексинац и актуелни заменик председника општине Чедомир Ракић је рекао да ће бити расписана јавна набавка за израду пројектне документације и да тај процес иде нешто спорије, јер је школа поред државног пута којим управља предузеће „Србија путеви” и чија је сагласност неопходна за потребне радове. По Ракићевим проценама уређење зоне школе у овом селу највероватније биће рађено следеће године.

Усвојен је и План размештаја посуда за скупљање комуналног отпада и секударних сировина у насељима Алексиначки Рудник, Житковац, Моравац и Прћиловица. Овим документом је створена законска могућност за боље уређење и одређивање места где ће контејнери бити смештени.

Општинско веће одбило је захтев за признавање трошкова адаптације пословног простора у улици Драгољуба Вујовића бр.26 у Житковцу, који је у власништву општине, а поднет је од стране закупца Слађана Стојковића из Београда.

Ујед паса

„Несташлуци“ паса луталица овог пута општинску касу коштаће 155.000 динара пошто се одлучивало по пет захтева за вансудско поравњање са оштећеним грађанима. Оштећени су из Алексинца, Прћиловице, Тешице и Рутевца. Њима ће зависно од повреда припасти од 23 до 43 хиљаде динара.

Одређени број одлука које су донете на данашњој седници мораће да добију потврду и у локалној Скупштини, док су преостале у искључивом надлештву општинске владе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × two =