Opštinsko veće dodelilo sredstva udruženjima

Opštinsko veće opštine Aleksinac je na današnjoj sednici odobrilo raspodelu sredstava za sufinansiranje programa udruženja u više oblasti, potvrdivši tako u potpunosti predlog Komisije za dodelu sredstava iz opštinskog budžeta.

U oblasti kulture opredeljeno je 5 miliona i osamsto hiljada dinara, od toga za udruženja u kulturi dva miliona i 600 hiljada dinara. Najniža suma dodeljena je društvima koja neguju srpsko-rusko prijateljstvo po 30.000 a najveća Mešovitom horu „Šumatovac“ 750.000 dinara. Kulturno-umetničkim društvima dodeljeno je 2,5 miliona, i to u rasponu od 70.000 za KUD „Vidovdan“ iz Velikog Drenovca do GKUD „Aleksinac“ za koje je opredeljeno milion i 300 hiljada dinara.Za aktivnosti verskih zajednica opredeljeno je 700.000 dinara; najnižu sumu od 60.000 dobila je Crkvena opština Gredetin, a najviše sredstva pripalo je Crkvenoj opštini Grejač za aktivnosti oko hrama Svete nedelje u Koprivnici (200.000 dinara).

Za udruženja koja se bave socio-humanitarnim aktivnostima izdvojeno je dva miliona i osamsto hiljada dinara. Najnižom sumom od 50.000 sufinansiran je projekat Udruženja penzionisanih podoficira Srbije, odnosno ovdašnjeg opštinskog odbora, dok je najveću finansijsku podršku (800.000 dinara) dobilo Društvo za pomoć MNRL „Aleksinac“.

U ovoj godini planirano je da se iz opštinske kase izdvoje 2 miliona i 800 hiljada za ostala udruženja. U toj grupi, po 20.000 dinara dobilo je više udruženja, a najvećom sumom od pod pola miliona podržani su projekti lovačkih udruženja „Deligrad“ iz Aleksinca i „Srndać“ iz Žitkovca.

Za programe koje realizuju udruženja koja se bave nacionalnim manjinama planirano je pola miliona dinara. Romska udruženja „Human“ i „Nada“, oba iz Aleksinca, dobila su po 200.000, a Udruženje Crnogoraca Jugoistočne Srbije iz Aleksinca 100.000 dinara.

Načelnik Odeljenja za opštu upravu i društvene delatnosti Dragan Jovanović je napomenuo da su podneti projekti ocenjivani po novom pravilniku koji prednost daje finansiranju projektnih u odnosu na redovne aktivnosti, što i zakonska rešenja nalažu. Jovanović je još kazao da u svim oblastima opredeljeno je po 300.000 više nego prošle godine.

Sve predloge opštinska vlada je usvojila jednoglasno, osim za dodelu sredstava kod ostalih udruženja gde je protiv bio većnik Zoran Stanković. On je bio mišljenja da je opredeljenih 20.000 dinara za rad Kluba brigadira „O ruk generacija“ iz Aleksinca – nedovoljno.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

6 − 1 =