Општинско веће доделило средства удружењима

Општинско веће општине Алексинац је на данашњој седници одобрило расподелу средстава за суфинансирање програма удружења у више области, потврдивши тако у потпуности предлог Комисије за доделу средстава из општинског буџета.

У области културе опредељено је 5 милиона и осамсто хиљада динара, од тога за удружења у култури два милиона и 600 хиљада динара. Најнижа сума додељена је друштвима која негују српско-руско пријатељство по 30.000 а највећа Мешовитом хору „Шуматовац“ 750.000 динара. Културно-уметничким друштвима додељено је 2,5 милиона, и то у распону од 70.000 за КУД „Видовдан“ из Великог Дреновца до ГКУД „Алексинац“ за које је опредељено милион и 300 хиљада динара.За активности верских заједница опредељено је 700.000 динара; најнижу суму од 60.000 добила је Црквена општина Гредетин, а највише средства припало је Црквеној општини Грејач за активности око храма Свете недеље у Копривници (200.000 динара).

За удружења која се баве социо-хуманитарним активностима издвојено је два милиона и осамсто хиљада динара. Најнижом сумом од 50.000 суфинансиран је пројекат Удружења пензионисаних подофицира Србије, односно овдашњег општинског одбора, док је највећу финансијску подршку (800.000 динара) добило Друштво за помоћ МНРЛ „Алексинац“.

У овој години планирано је да се из општинске касе издвоје 2 милиона и 800 хиљада за остала удружења. У тој групи, по 20.000 динара добило је више удружења, а највећом сумом од под пола милиона подржани су пројекти ловачких удружења „Делиград“ из Алексинца и „Срндаћ“ из Житковца.

За програме које реализују удружења која се баве националним мањинама планирано је пола милиона динара. Ромска удружења „Хуман“ и „Нада“, оба из Алексинца, добила су по 200.000, а Удружење Црногораца Југоисточне Србије из Алексинца 100.000 динара.

Начелник Одељења за општу управу и друштвене делатности Драган Јовановић је напоменуо да су поднети пројекти оцењивани по новом правилнику који предност даје финансирању пројектних у односу на редовне активности, што и законска решења налажу. Јовановић је још казао да у свим областима опредељено је по 300.000 више него прошле године.

Све предлоге општинска влада је усвојила једногласно, осим за доделу средстава код осталих удружења где је против био већник Зоран Станковић. Он је био мишљења да је опредељених 20.000 динара за рад Клуба бригадира „О рук генерација“ из Алексинца – недовољно.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 3 =