Сентиментално путовање Милана Мађарева

Након стручних публикација и књига о позоришту „Креативна драма у Шкозоришту” и „Театар покрета Јожефа Нађа” редитељ и драматург Милан Мађарев објавио је своју прву књигу прозе „Приче”. Кроз педесетак кратких прича које чине мозаички роман Мађарев исписује детињство, одрастање, сазревање и васпитавање Ивана Исакова дечака са београдске периферије током шездесетих и седамдесетих година прошлог века.

Враћајући нас у та времена Мађарев је, како је то у рецензији написао Фрања Петриновић, у приповедну структуру инкорпорирао стрипове, књиге, филмове, музичке групе и сва културолошка препознатљива места на којима су се васпитавале, сазнавале и формирале генерације тог времена. И не само то, на, у овом случају јунака Ивана Исакова велики утицај имала је и породица што је Мађарев описао кроз неколико прича у делу књиге под називом „Имаш дом, немаш дом”. Приче Посета, Хрчак, Фрајла и Клупе у одељку „Завичај” откривају новобечејске родбинске корене Ивана Исакова.

‒ Многи ме на промоцијама ове књиге питају да ли и колико јунак Иван Исаков који је дат у првом лицу има одређене сличности са мном и увек кажем да има додирних тачака са мном. Сматрам да ако пишете или режирате ви заправо преводите нешто и увек постоји могућност да се нешто изгуби у преводу. Кад неко са педесет или више година пише овакву књигу увек себи поставља питање да ли ће моћи да уђе у психологију детета, да ли ће ухватити то време и колико је веродостојни сведок времена, чега се сећа, шта пропушта. Ја сам негде покушао да неке ствари који су по мени важне истакнем у тој књизи и поставио сам је тако да можемо да видимо како се развија тај лик – рекао је Милан Мађарев на промоцији у сали Дома омладине.

Он је напоменуо и да га је на промоцији у Смедеревској Паланци једна жена, када је чула да пише наставак ове књиге, замолила да не поквари Ивана Исакова, и да ће због тога имати неку врсту одговорности према том лику који у себи носи доброту и поштење које у данашње време делује бајковито.

Књигу „Приче“ објавили су Народна библиотека Нови  Бечеј и Банатски културни центар а промоција у Алексинцу одржана је у оквиру Зимског позоришног фестивала за децу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − six =