Kancelarija

Opština za najugroženije obezbeđuje pravnu pomoć

Poštujući zakonske obaveze, već nekoliko meseci, Opštinska uprava Opštine Aleksinac ima službu za pružanje besplatne pravne pomoći najugroženijim građanima. Ona je smeštena na prvom spratu u zgradi Opštine, u kancelariji 23, ali za sada bez jasnog obeležja koje bi upućivalo građane da se tu nalazi pravnik koji bi pomogao rešavanju njihovog problema. Od nadležnih smo dobili obećanje da će to biti uskoro ispravljeno i da će ova kancelarija biti vidljivija za korisnike.

Prema rečima Jelene Jonić, pružaoca pravne pomoći, pravo na besplatne usluge imaju lica koja primaju novčanu socijalnu pomoć, dečiji dodatak i lica koja su slabog imovnog stanja i koja bi angažovanjem advokata ugrozila svoju materijalnu egzistenciju.

̶ Što se tiče privrednih sporova, registracija pravnih lica i još neke oblasti, mi tu ne postupamo, ali što se tiče ostalih mogu da nam se obrate – kaže naša sagovornica. 

Lica koja žele besplatnu pravnu pomoć podnose određenu dokumentaciju u vezi sa sporom i na osnovu nje se odlučuje koja i kakva pravna usluga bi mogla da se pruži zainteresovanom građaninu. Pružanje besplatne pravne pomoći ne podrazumeva i oslobađanje od sudskih taksi i ostalih troškova spora, a koje nisu u vezi sa uslugama pravnika.

I dok je za one osobe koje imaju status socijalno ugroženog lica i koje primaju novčanu socijalnu pomoć ili dečji dodatak procedura dokazivanja statusa nešto jednostavnija, stiče se utisak da je ostvarivanje prava na osnovu slabog imovinskog stanja nešto komplikovanije jer su vam potrebna određena dokumenta koja su u vezi sa imovinom. U svakom slučaju treba iskoristiti ili pak pokušati dobijanje besplatne usluge pravne pomoći koje je i zakonom ustanovljeno, ali za siromašne to nije baš jednostavno zbog pomenute dokumentacije. Vaš reporter je stekao utisak da je ova služba na početku svog razvoja i da treba da prođe određeni period kako bi postala prava narodna kancelarija za pružanje pravne pomoći.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × one =