Kancelarija

Општина за најугроженије обезбеђује правну помоћ

Поштујући законске обавезе, већ неколико месеци, Општинска управа Општине Алексинац има службу за пружање бесплатне правне помоћи најугроженијим грађанима. Она је смештена на првом спрату у згради Општине, у канцеларији 23, али за сада без јасног обележја које би упућивало грађане да се ту налази правник који би помогао решавању њиховог проблема. Од надлежних смо добили обећање да ће то бити ускоро исправљено и да ће ова канцеларија бити видљивија за кориснике.

Према речима Јелене Јонић, пружаоца правне помоћи, право на бесплатне услуге имају лица која примају новчану социјалну помоћ, дечији додатак и лица која су слабог имовног стања и која би ангажовањем адвоката угрозила своју материјалну егзистенцију.

̶ Што се тиче привредних спорова, регистрација правних лица и још неке области, ми ту не поступамо, али што се тиче осталих могу да нам се обрате – каже наша саговорница. 

Лица која желе бесплатну правну помоћ подносе одређену документацију у вези са спором и на основу ње се одлучује која и каква правна услуга би могла да се пружи заинтересованом грађанину. Пружање бесплатне правне помоћи не подразумева и ослобађање од судских такси и осталих трошкова спора, а које нису у вези са услугама правника.

И док је за оне особе које имају статус социјално угроженог лица и које примају новчану социјалну помоћ или дечји додатак процедура доказивања статуса нешто једноставнија, стиче се утисак да је остваривање права на основу слабог имовинског стања нешто компликованије јер су вам потребна одређена документа која су у вези са имовином. У сваком случају треба искористити или пак покушати добијање бесплатне услуге правне помоћи које је и законом установљено, али за сиромашне то није баш једноставно због поменуте документације. Ваш репортер је стекао утисак да је ова служба на почетку свог развоја и да треба да прође одређени период како би постала права народна канцеларија за пружање правне помоћи.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 5 =