Inkluzija

Opština i GIZ o inkluziji Roma

Aleksinac je jedina opština pored deset gradova koji su potpisali sporazum sa Nemačkom razvojnom agencijom GIZ o sprovođenju aktivnosti u okviru projekta „Inkluzija Roma i drugih najugroženijih grupa u Srbiji”. GIZ je ovaj sporazum potpisao u ime Vlade Savezne republike Nemačke, koja obezbeđuje deo sredstava, a drugi deo izdvojiće gradovi i opštine partneri na projektu. Planirane aktivnosti sprovodiće se tri godine i u prvoj fazi evidentiraće se problemi, a zatim se očekuje i pomoć u njihovom rešavanju.

Inkluzija

Član Opštinskog veća opštine Aleksinac zadužen za socijalnu inkluziju Roma Dragoslav Nenadović ističe da je sporazum značajan za ovdašnju zajednicu.

‒ Mi smo jedan od gradova koji ima čak tri podstandardna naselja u kojima žive Romi i gde su uslovi izuzetno teški za život. Opština Aleksinac je pokazala spremnost da ozbiljno i kvalitetno pristupi pitanju socijalizacije Roma. Ljudi iz GIZ-a i Ministarstva građevine su to sagledali na pravi način i uvažili. Mi smo potpisali memorandum o saradnji. Očekujem da u narednom periodu uz njihovu pomoć krenemo ozbiljnije i kvalitetnije u rešavanje otvorenih pitanja u vezi sa socijalnom inkluzijom – kaže Nenadović. 

Ovaj projekat baviće se i readmisijom Roma i njihovim uključivanjem u društvo. Prema zvaničnim podacima iz popisa 2011. godine u opštini Aleksinac živi nešto manje od dve hiljade Roma i oni čine 3,74 odsto ukupnog broja stanovnika.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 + 10 =