Krivina

Opasnost na putu Žitkovac-Aleksinac: Krivine posebno kritične

Nedavno stradanje još jedne mlade osobe, 27-godišnje žene, na državnom putu između Žitkovca i Aleksinca, potvrdilo je uverenje da je pomenuta deonica veoma opasna kada je u pitanju bezbednost saobraćaja. Pre dva dana, u popodnevnim časovima, vozilo jagodinske registracije, kreću ći se iz pravca Žitkovca ka gradu, na prvoj krivini nadesno izletelo je s puta i udarilo u drvo. Od četvoro putnika svi su teže ili lakše povređeni, a nažalost jedna osoba je podlegla zadobijenim povredama.

Ova i sledeća krivina na neki način su ozbiljna pretnja vozačima, koji kažu da pomenuti nagibi pri većim brzinama i lošim vremenskim uslovima, vozila prosto izbacuju s puta. Da je reč o opasnim tačkama potvrdio nam je i Ivan Petrović, vlasnik Auto-škole „Zebra”, član opštinskog Saveta za bezbednost saobraćaja i ispitivač Agencije za bezbednost saobraćaja.

‒ Imamo veliki broj smrtnih slučajeva vozača, dva slučaja stradanja biciklista i stradanje jednog suvozača motocikla. To je ono što je bilo relativno skoro. Izletanja su naročita na ovim krivinama iz pravca Žitkovca sa leve i iz pravca Aleksinca sa desne strane – objašnjava Petrović. 

Put

Po njegovom mišljenju na toj deonici trebalo bi da se smanji maksimalna dozvoljena brzina kretanja, koja je trenutno 80 km/čas.

‒ Smatram da bi maksimalna brzina kretanja na tom putu trebalo da bude 50 kilometara na čas iz razloga što imamo veliki broj stovarišta i sa leve i sa desne strane, imamo perionicu, koja je nedavno otvorena, tako da se tu vozila stalno uključuju. Takođe, imajući u vidu broj registrovanih motocikala na teritoriji opštine Aleksinac, to predstavlja dodatnu opasnost – kaže Petrović i dodaje da se neretko na tom putu mogu sresti traktori, freze i pešaci, koji su posebno nebezbedni na ovoj deonici. 

S obzirom da je ovaj put u nadležnosti Republike, po rečima Petrovića, nadležne službe u Aleksincu više puta su insistirale da se između Aleksinca i Žitkovca napravi trotoar, koji bi bio pogodan i za bicikliste i za pešake.

‒ Kao član saveta to ću i predložiti, a i ostali članove saveta imaju slično mišljenje. Tako da se nadam da ćemo na prvom narednom sastanku da pokrenemo ovo pitanje i da stupimo u kontakt sa upravljačem puta – napominje Petrović. 

Problem ovih krivina je postao očigledan nakon poslednjeg uređenja kolovoza, ali opšta bezbednost na putu od Žitkovca prema Aleksincu, gde je saobraćaj mešovit, višedecenijski je problem koji zahteva da urgentno bude rešen izgradnjom pešačkih i biciklističkih staza.

 

3 komentara

  1. Kad nam ti soliš pamet i član si nekakvog saveta teško nama.Sačekaj još desetak njih da poginu pa predloži to što imaš.Koja li je voda i stručna sprema tebe izbacila?

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

thirteen + nine =