Omaž Bracku Stankoviću

Sinoć održano predfestivalsko veče „Sećanje na Bracka Stankovićaˮ bio je i najbolji mogući uvod u treći Međunarodni festival „Viva harmonikaˮ koji večeras i zvanično počinje u našem gradu.

Veče posvećeno rano preminulom Bracku Stankoviću, nastavniku harmonike u muzičkoj školi „Vladimir Đorđevićˮ otvorio je direktor Marko Jelenić sećanjem na svoje školske dane i svog nastavnika Bracka za koga je rekao da je bio apsolutni sluhista i da je njegov pedagoški rad ostavio značajan uticaj na brojne generacije učenika muzičke škole. Marina Biorac stručni saradnik CKU pročitala je deo iz knjige koju je povodom jubileja objavila muzička škola a koji je posvećen ovom izvanrednom pedagogu i instrumentalisti.

Ostaće upamćeno da je Bracko bio virtuoz na harmonici bilo da izvodi dela barokne muzike ili pesme iz korpusa rumunskog folklora koji je on izuzetno voleo. Formirao je i uspešno rukovodio kvartetom harmonika, ali je poseban doprinos radu škole dao i kroz višegodišnje vođenje orkestra harmonike tada najbrojnijeg odseka škole. Volumen zvuka, impozantan broj izvođača i nivo interpretacije, bili su u to vreme izvan očekivanog okvira osnovne muzičke škole, a uspeh u radu orkestra na mnogim takmičenjima bio je najvredniji segment rada škole tog vremena.

Uspomene na svog nekadašnjeg nastavnika sa brojnim posetiocima u sali Doma omladine podelila je kroz svoju priču i direktorka CKU Maja Radoman Cvetićanin.

Ovaj omaž Bracku Stankoviću muzički su upotpunili Veljko Milojković i Drago Garić studenti prve godine Fakulteta umetnosti u Nišu, Danilo Mitić, master akademske studije istog fakulteta kao i naš sugrađanin mr Dejan Živković nastavnik stručnog predmeta na pomenutom fakultetu. Oni su maestralno izveli kompozicije Baha i Skarlatija a trio Marko Jelenić, Aleksandar Jelenić i Nikola Živković) ovo predivno veče prožeto setom i divnim tonovima zatvorio kompozicijom rumunskog autora Vasila Pandaleskua.

Više fotografija možete pogledati na Fejsbuk stranici Radio Aleksinac.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × one =